Bucureștiul atrage investiții de peste 3,5 miliarde de euro în proiecte de anvergură, finalizate anul trecut sau cu livrare până în 2023, conform unei analize de piață realizate de Bucharest Real Estate Club.
Valoarea cuprinde investițiile în marile proiecte de regenerare urbană, care readuc în circuitul public foste platforme industriale abandonate din zone centrale ale orașului, în clădiri de birouri adaptate în privința tehnologiilor smart folosite în noile condiții de igienă și sănătate, în ansambluri rezidențiale moderne, în noi scheme de retail și hub-uri logistice din proximitatea Bucureștiului, precum și în proiecte de infrastructură.
Conform datelor Buchareat Real Estate Club, 50% din totalul investițiilor îl reprezintă marile proiecte de regenerare urbană care creează noi zone de interes, cu funcțiuni mixte și multiple facilități, oferind, totodată, posibilitatea de a lucra în apropierea locuinței.
Printre astfel de dezvoltări se numără One Floreasca City și One Cotroceni Park, proiecte dezvoltate pe terenurile fostelor fabrici Automatica și Ventilatorul. Primul dintre acestea urmează să aducă pe piață 247 de locuințe exclusiviste, alături de o clădire de birouri.

Al doilea proiect include 15.000 de mp de spații de retail, 80.000 de mp GLA dedicați unui parc de business și aproximativ 800 de apartamente.

Alt exemplu poate fi și proiectul Timpuri Noi Square, situat pe Splaiul Unirii. Acesta include 100.000 de mp închiriabili de spații de birouri moderne și spații comerciale, alături de o comunitate rezidențială.

Lituanienii de la Hanner restaurează, la rândul lor, fosta fabrică de bere Grivița. Proiectul mixed-use denumit Fosta Fabrică va cuprinde spații de co-working, apartamente, restaurante, spații comerciale și multe altele. Se estimează că investițiile vor ajunge la 40 de milioane de euro.

Complexul Estoria City din zona Pallady este un alt exemplu. Zona comercială cuprinde deja mai mulți operatori de retail și va include un mall cu o varietate de magazine, restaurante și servicii. La acestea se adaugă spații de birouri și o componentă rezidențială care va aduce pe piață 1.200 de apartamente moderne.

Pe piața de birouri, unele proiecte au fost reconvertite în spații rezidențiale, dar investițiile nu au fost stopate.
Cele mai importante hub-uri cu noi proiecte, finalizate anul trecut sau în dezvoltare în intervalul 2021-2023, sunt zona de centru-vest cu proiecte precum One Cotroceni Park, Campus sau The Light, zona centru-sud care include Timpuri Noi Square și U Center, Barbu Văcărescu și Pipera în care se găsesc proiecte precum Globalworth Square, Equilibrium sau Globalworth Campus, Expoziției cu clădirile J8 Office Park și @Expo și Băneasa, unde cei de la Speedwell construiesc proiectul Miro.
Zona ultracentrală este și ea pe radarul investitorilor. Unele dintre cele mai importante proiecte, în acest caz, sunt One Tower și Țiriac Tower.
Dezvoltatorii investesc, totodată, în proprietăți existente și le pregătesc pentru cerințele tot mai sofisticate ale chiriașilor sau cumpărătorilor. Bucharest Business Park, myhive sau One North Gate sunt doar câteva exemple în acest sens.
Citește și: Noi premii dedicate dezvoltatorilor la Gala Profesioniștilor în Imobiliare 2021
Citește și: În cât timp vinzi un apartament în marile orașe? Pe cea mai scumpă piață din țară ai nevoie de 86 de zile