Mai puține autorizații în 2020. „Avem nevoie de un pipeline pentru anii următori”

Dezvoltatorii au făcut eforturi pentru a-și menține ritmul de lucru în perioada pandemiei, lucru vizibil din evoluția lucrărilor de construcții la nivel național și a unităților finalizate până acum. O problemă pentru stocul de locuințe noi din următorii ani apare, în schimb, dacă aruncăm o privire la numărul autorizațiilor de construire emise pe parcursul lunilor trecute.

„În trimestrul al II-a avem cu 21% mai puține autorizații de construire decât în trimestrul similar din anul anterior. Acest lucru ar trebui să ne dea de gândit pentru că avem nevoie de un pipeline pentru anii următori”, a declarat Dorel Niță, Head of Data & Research Imobiliare.ro și coordonatorul proiectului Analize Imobiliare, în cadrul evenimentului DEVO Forumul Internațional al Marilor Dezvoltatori.

„Există cerere puternică, inclusiv pe segmentul nou. Ofertele de pe piața veche sunt din ce în ce mai puține, deci avem nevoie de un sector al construcțiilor care să livreze și în perioada următoare”, a mai adăugat el.

În primele două trimestre din 2020 s-au eliberat, în total, la nivel național aproape 17.880 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. După scăderile înregistrate comparativ cu intervalul similar al anului trecut, în primele două luni din T3 numărul autorizațiilor eliberate a crescut peste nivelul din 2019, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

În total, în primele opt luni din 2020 s-au eliberat 26.323 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. În intervalul similar din 2019, cu circa 2.000 mai multe.

AFLĂ CARE ESTE MERSUL PIEȚEI REZIDENȚIALE DIN RAPOARTELE ANALIZE IMOBILIARE

Un impuls la nivelul pieței ar putea fi dat de creșterea plafonului pentru cota redusă de TVA de 5% de la 450.000 de lei (echivalentul a mai puțin de 100.000 de euro) la 140.000 de euro. Această modificarea merge în tandem cu o altă schimbare făcută recent care permite achiziții multiple cu TVA redus.

„Vor beneficia de toate acestea dezvoltatorii, dar în primul rând cei care achiziționează locuințe pentru că se lărgește plaja de opțiuni”, a menționat Niță, adăugând că unii dintre cei mai câștigați vor fi cumpărătorii din marile orașe.

Pe de altă parte, în opinia sa există și posibilitatea apariției unor dereglaje la nivelul pieței în perioada următoare, tocmai pentru că multe dintre unitățile disponibile acum la vânzare au fost dezvoltate ținând cont de vechiul plafon pentru cota redusă de TVA de 5%.

„Este posibil să avem anumite dereglaje, dar semnalul, cred eu, este pozitiv pentru viitor. Dezvoltatorii vor trebui să-și regândească strategia și acest lucru este benefic în primul rând pentru cei care achiziționează locuințe”, a mai spus Niță.

Citește și: 47% dintre cei care își caută apartament în Drumul Taberei vor o locuință lângă metrou. Ce potențial de dezvoltare există pe segmentul nou?

Citește și: Locuințe mai scumpe cu TVA 5%. Plafonul maxim crește la 140.000 de euro

Citește și: Cerere tot mai mare pentru case în România. Amenințarea unui nou lockdown face ca tendința să se mențină pe viitor

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])