Mai puțini bani pentru Noua Casă. Află bugetul pentru 2021 și câți cumpărători ar urma să beneficieze de Noua Casă 2021

Plafonul pentru programul Noua Casă 2021 va fi de 1,5 miliarde de lei, au anunțat reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Bugetul este mai mic decât cel alocat pentru acest program guvernamental anul trecut și sub estimările făcute, în decembrie, la emisiunea imoExpert de Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM. Acesta menționa atunci că strategia de reducere treptată a sumelor alocate pentru program nu va fi urmată în 2021, având în vedere că ne confruntăm cu o dublă criză, cea economică și cea sanitată. Nancu aprecia că bugetul pentru Noua Casă 2021 urma să fie de 2,1 miliarde de lei.

Acum, însă, Cristian Păun, președintele Consiliului de Administrație al FNGCIMM, a explicat în cadrul videoconferinței „IMM-urile, oxigen pentru România”, că plafonul este în scădere anul acesta și că se vor aloca pentru Noua Casă 2021 doar 1,5 miliarde de lei.

Suma urmează vechea strategie a Ministerului Finanțelor Publice pentru acest program de reducere a plafonului anual de garanții de la 2,5 miliarde de lei în 2017, la 2 miliarde în 2020 și la 1,5 milirde de lei în 2021. De menționat ar fi și faptul că, potrivit strategiei, 2021 urma să fie ultimul an de funcționare pentru program. Deja în 2021 se împlinesc 12 ani de la lansarea Prima Casă.

Pentru 2021, Păun a estimat, totodată, că Noua Casă va avea în jur de 6.000 de beneficiari.

Vă reamintim că valoarea finanțării poate fi în cadrul programului Noua Casă de cel mult 70.000 de euro pentru locuințele noi și vechi (compusă din finanțarea acordată de instituția de credit în valoare de maximum 66.500 de euro și un avans plătit de beneficiar, de 5%), respectiv de până la 140.000 de euro pentru locuințele noi și consolidate în urmă cu cel mult 5 ani (compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între 59.501-119.000 euro, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar, de 15%).

Plafonul Prima Casă a fost de 2 miliarde de lei în 2020. Programul a fost însă stopat în luna martie. A urmat regândirea lui în forma O familie, O casă, care nu a ajuns să fie funcțională efectiv la nivelul pieței, și apoi în versiunea Noua Casă, menită să susțină piața imobiliară în contextul crizei generate de pandemie. Programul Noua Casă este activ din septembrie.

Pe parcursul anului trecut au fost acordate aproximativ 8.000 de garanții prin Prima Casă și Noua Casă.

Citește și: PUZ-urile de sector din București, suspendate pentru un an. Primarul General: Este o victorie a societății civile împotriva unor rețele de interese

Citește și: Cresc sau scad prețurile în 2021? Opinia unui dezvoltator care a livrat deja peste 2.000 de apartamente în România

Citește și: În cât timp vinzi un apartament în marile orașe? Pe cea mai scumpă piață din țară ai nevoie de 86 de zile

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])