Majorarea plafonului pentru TVA 5% ar fi fost un real ajutor, în contextul tendințelor generate de pandemie. Consecințele amânării, în opinia country managerului Cordia România

Reducerea cotei de TVA pentru apartamentele cu un preț maxim de 140.000 de euro de la 19% la 5% ar fi putut să ușureze accesul cumpărătorilor la locuințe mai spațioase și ar fi contribuit la creșterea calității locuirii în România, este de părere Mauricio Mesa Gomez, country manager Cordia România și Spania.

Această prevedere ar fi venit în întâmpinarea cererii de pe piața rezidențială, care s-a modificat în 2020 în contextul situației generate de pandemia de COVID-19. Schimbările survenite din perspectiva cererii au vizat în mod special confortul locuirii, în condițiile în care locuința a devenit, în cazul multora dintre noi, și loc de muncă și școala la care învață copiii”, a declarat Gomez.

„Amânarea implementării acestei reglementări cu un an înseamnă, implicit, limitarea accesului unor categorii de clienți la apartamente care să le ofere confortul dorit și rămânerea pieței rezidențiale la modelul pe care-l cunoaștem, în care o mare parte a cererii se îndreaptă spre apartamentele noi cu două camere”, a mai adăugat el.

În România, compania care este membră a grupului Futureal din Ungaria, are în dezvoltare proiectul rezidențial Parcului20, situat în zona Expoziției din Capitală.

Dezvoltatorul a anunțat chiar spre sfârșitul anului trecut că a finalizat recepția pentru prima fază a acestui ansamblu și că a demarat lucrările pentru faza a doua compusă din 220 de apartamente destinate segmentului mediu-superior.

Atunci, Gomez aprecia că perspectivele pieței sunt unele favorabile pentru 2021, chiar și în ciuda pandemiei, tocmai datorită facilităților implementate de autorități. „Una dintre cele mai importante astfel de facilități pentru segmentul rezidențial este modificarea legii prin care TVA-ul de 5% este aplicat pentru apartamentele cu un preț de maximum 140.000 de euro”, menționa country manager Cordia România.

Un nou proiect Cordia în 2021

Investiția totală aferentă ansamblului Parcului20 este estimată la 40 de milioane de euro. Suma reprezintă însă doar o mică parte din planul de investiții al dezvoltatorului.

Cordia România intenționează să își extindă portofoliul local pe termen mediu la 2.000 de apartamente și a cumpărat, în acest sens, cinci loturi de teren în zona central-nordică a Bucureștiului.

Un nou pas spre atingerea acestui obiectiv va fi făcut în curând. „Vom lansa în 2021 un nou proiect rezidențial în zona Coralilor din nordul Bucureștiului”, ne-a declarat Mauricio Mesa Gomez.

De altfel, acesta rămâne optimist și spune că, în dezvoltarea noilor proiecte, compania se bazează pe implemetarea majorării plafonului maxim pentru cota de TVA de 5% până la 140.000 de euro de la 1 ianuarie 2022.

Citește și: Introducerea noului plafon pentru TVA 5%, amânată până în 2022

Citește și: Antreprenorul Ovidiu Șandor, despre amânarea majorării plafonului pentru TVA 5%: „Echivalează cu o dezamăgire post-electorală pentru numeroase familii”

Citește și: Prețurile apartamentelor au avut o evoluție pozitivă în 2020, în ciuda pandemiei. Orașul cu cea mai mare marjă de creștere

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])