Prețurile locuințelor cresc, dar într-un ritm destul de lent. Ce se întâmplă în alte țări europene?

Ritmul în care s-au scumpit locuințele din România în trimestrul III al anului trecut a fost unul dintre cele mai lente de la nivelul Uniunii Europene.

Prețurile locuințelor din România au crescut cu 2,3% în trimestrul III al anului trecut, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2019, arată cele mai noi date publicate de biroul de statistică al UE – Eurostat.

Avansul este mai modest decât cel înregistrat în trimestrele anterioare. Locuințele s-au scumpit cu 6,6% în trimestrul II, respectiv cu 8,1% în primele luni din 2020.

Ritmul în care s-au majorat prețurile în alte statele europene a fost mai lent decât în România doar în patru țări – Italia (1%), Finlanda (1,7%), Spania (1,8%) și Letonia (2,1%).

Cel mai mare avans, cu 13,6%, a apărut în schimb în Luxemburg. O majorare de aproape 11% a fost înregistrată și în Polonia.

La polul opus s-au aflat țări ca Cipru sau Irlanda unde locuințele s-au ieftinit ușor.

Ne situăm, totodată, sub media înregistrată la nivelul UE, de 5,2%. Creșterea raportată în trimestrul III față de perioada similară a anului 2019 a fost similară cu cea înregistrată în trimestrul II.

Tot în intervalul iulie-septembrie, în România s-a înregistrat o scădere cu 2,6% a prețurilor comparativ cu perioada aprilie-iunie.

Citește și: Casă sau apartament? Locuințele românilor în raport cu cele ale altor europeni

Citește și: 2020, evoluția prețurilor și vânzărilor de apartamente din București. De la ce nivel începem noul an?

Citește și: Ce marjă de negociere își iau proprietarii când scot la vânzare un apartament?

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])