Proiectul Vox Vertical Village, dezvoltat la Timișoara de Vox Property Group și supranumit primul „oraș pe verticală” din România, a obținut Certificat preliminar BREEAM Excellent pentru etapa de proiectare cu cel mai mare punctaj acordat unui proiect rezidențial, 80,8%.
Lucrările continuă și în această perioadă pentru ansamblul cu 120 de locuințe, 7.000 de mp de spații verzi și 5.000 de mp de zone comune interioare.Investiția în dezvoltarea Vox Vertical Village se ridică la 14 milioane de euro, iar printre facilitățile puse la dispoziția viitorilor rezidenți se numără o piscină exterioară și un cinema.
Proiectul a obținut trofelul pentru „Cel mai bun concept nou în 2018” în cadrul Galei Profesioniștilor în Imobiliare 2019.
Vox Property Group are în portofoliu și proiectul office Vox Technology Park, aflat în vecinătatea acestui ansamblu rezidențial și vrea să construiască și o parcare supraterană cu 400 de locuri, numită Vox Green Parking, care să crească gradul general de accesibilitate la nivelul zonei, potrivit Opinia Timișoarei.

În România sunt peste 250 de clădiri și proiecte imobiliare care au primit de-a lungul timpului o certificare verde, după una dintre schemele internaționale de sustenabilitate – BREEAM, LEED, EDGE și WELL, potrivit datelor BuildGreen, companie de consultanță în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile. Cele mai multe dintre acestea sunt localizate în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov.
Pe parcursul anului trecut, de exemplu, au obținut astfel de certificări mai bine de 40 de clădiri de birouri, centre comerciale, proiecte rezidențiale, spații de depozitare și fabrici.
Clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie de la nivelul Uniunii Europene și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Mai bine de 35% dintre clădirile din UE au o vechime de peste 50 de ani, iar un procent de 75% din stocul de locuințe existent nu îndeplinește standardele de eficiență energetică, potrivit datelor Comisiei Europene.
Directiva 2010/31/UE este principalul instrument legislativ la nivelul UE pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Potrivit acesteia, până la data de 31 decembrie 2020 toate clădirile noi vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.
Citește și: Adio Prima Casă, bun venit O familie, O casă! Schimbări radicale în criteriile de eligibilitate