Start Noua Casă 2021! Băncile încep să primească dosarele celor care vor să beneficieze de program

Începând de vineri, 26 martie, finanțatorii primesc dosarele celor interesați să acceseze un credit prin intermediul programului Noua Casă 2021. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Guvernul a aprobat recent un plafon de 1,5 miliarde de lei pentru programul Noua Casă 2021, iar Ministerul Finanțelor Publice a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanției.

FNGCIMM a finalizat, totodată, procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garanțiilor care pot fi emise de către băncile care participă la acest program, în funcție de ponderea garanțiilor acordate de către fiecare finanțator în 2020.

Anul acesta, persoanele interesate pot lua un credit Noua Casă de la 14 bănci. Este vorba despre BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Alpha Bank.

Prin intermediul acestui program guvernamental se pot cumpăra locuințe astfel:

  • cu un preț de cel mult 70.000 de euro, indiferent dacă este vorba despre locuințe noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea ai nevoie de un avans minim obligatoriu de 5%, iar procentul maxim de garantare este de 50%;
  • cu un preț cuprins între 70.001 – 140.000 euro, locuințe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. În acest caz, avansul minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare este de 60%;
  • locuințe de peste 140.000 euro, în cazul în care beneficiarul achită diferența din surse proprii.

Pentru mai multe detalii consultă aici ghidul FNGCIMM pentru programul Noua Casă 2021

„Programul Noua Casă își păstrează și în anul 2021 principalele avantaje majore, față de orice alt credit ipotecar – avansul minim, dobânda avantajoasă și garanția de stat. Plafonul de garantare pe care îl avem la dispoziție anul acesta, va răspunde solicitărilor a peste 18.000 de aplicanți în program”, a declarat Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM.

„Având în vedere particularitățile acestui an, Guvernul a decis diminuarea comisionului de administrare, pentru a ușura sarcina tuturor românilor care au apelat la un credit ipotecar cu garanție de stat”, a mai explicat el.

Începând din 2009, anul în care a fost lansat inițial programul sub denumirea Prima Casă, soldul garanțiilor Prima Casă și Noua Casă aflate în portofoliul FNGCIMM a depășit 275.000, cu o valoare totală de 50 de miliarde lei. Rata de default este de 0,30%.

Pe parcursul anului trecut, FNGCIMM a acordat prin Prima Casă și Noua Casă 16.102 garanții pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde de lei. Doar de la lansarea programului Noua Casă, în septembrie 2020, au fost acordate 7.882 de garanții care susțin finanțări în valoare de 1,95 miliarde de lei. La acestea se adaugă promisiuni de garantare emise în intervalul 2019-2020 în valoare de 299,2 milioane de lei din care un număr de 213 promisiuni au fost onorate până la 15 martie 2020.

Citește și: #GALA2021 – Mai ai doar șapte zile la dispoziție să intri în cursa pentru cele mai râvnite premii din real estate-ul românesc. Aplică acum!

Citește și: Avem noutăți pentru tine așa că ți-am pregătit un nou episod Tech Agenda. Află despre ce este vorba!

Citește și: După un an de pandemie. Cele mai importante două lecții învățate de unul dintre marii dezvoltatori din vestul țării

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])