SVN: Piața rezidențială din Transilvania trece poate prin cea mai bună perioadă de la Revoluție încoace. Vezi cum stau lucrurile în Cluj, Sibiu și Oradea

În ciuda provocărilor ridicate de situația din domeniul sanitar, un raport de piață realizat de SVN Romania relevă că piața rezidențială din Transilvania traversează una dintre cele mai bune perioade ale sale din ultimele trei decenii. Cele mai recente date statistice relevă că aici au fost înregistrate niveluri-record în ceea ce privește livrările de locuințe. De remarcat sunt și tendința de majorare a numărului de tranzacții și evoluția pozitivă a prețurilor comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Potrivit calculelor realizate de consultanții SVN, pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS),
Cluj-Napoca, Sibiu și Oradea au înregistrat în 2019 noi recorduri absolute în materie de construcții de locuințe. Cluj-Napoca a rămas, în mod firesc, cea mai mare piață rezidențială regională din Transilvania, acesta situându-se pe locul al doilea la nivel național – după zona București-Ilfov.

Citește și:
Vânzările de imobile, în creștere în iunie. Ne apropiem de nivelul de la începutul pandemiei

Iulie, cea mai bună lună pentru tranzacții din 2020. Top 10 județe unde s-au vândut cele mai multe imobile

Iată cum stau lucrurile în cele trei piețe transilvănene – și nu numai:

Cluj-Napoca:

7.557 de locuințe au fost finalizate în 2019 în orașul de pe Someș și în împrejurimi, în creștere cu 6% comparativ cu anul anterior, stabilindu-se astfel un nou record. Peste 55% dintre unitățile predate fac parte din proiecte rezidențiale amplasate în aria administrativă a orașului. Potrivit reprezentanților SVN, Cluj-Napoca a depășit, de altfel, zona suburbiilor din punctul de vedere al proiectelor rezidențiale dezvoltate, în special începând cu anii 2015-2016 –ceea ce marchează începutul unui nou ciclu de dezvoltare pentru această piață.

În ultimii ani, volumul livrărilor rezidențiale din interiorul Clujului l-a depășit pe cel din suburbii

Cu toate acestea, în localitățile limitrofe orașului au fost predate, în ultimii trei ani, peste 8.000 de noi locuințe – doar Floreștiul, considerat cea mai mare suburbie a României, atrăgând anul trecut finalizarea a aproape 2.600 de unități. Acest nivel este, însă, mai redus comparativ cu recordurile din 2008-2009, când aici erau predate aproximativ 4.000 de locuințe anual.

De menționat este că numărul achizițiilor de imobile încheiate în Cluj în primele șapte luni din 2020 a crescut cu 25,5% comparativ cu primele șapte luni din 2019, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în ciuda celor două luni de restricții de circulație din timpul stării de urgență.

„Piața rezidențială din Cluj-Napoca a rezistat relativ bine șocului produs de criza sanitară prin care trecem. Orașul continuă să se dezvolte macroeconomic iar proiectele realizate temeinic, cu un plan de business bine pus la punct, înregistrează în continuare rezultate satisfăcătoare, deși există, desigur, și proiecte cu rezultate slabe. Cererea a revenit la niveluri similare cu cele înregistrate anul trecut iar prețurile sunt. în medie, cu aproape 10% mai mari față de acum un an.”

Anamaria Burcă, managing partner SVN Transilvania

Citește și:
Analiză SVN: randamentele generate de investițiile în acțiuni, proprietăți rezidențiale, aur și depozite bancare

Sibiu:

Orașul de pe malul Cibinului este a doua mare piață rezidențială din Transilvania și a cincea la nivel național, înregistrând, în ultimii 13 ani, livrări totale de locuințe mai mari decât Iașiul sau Brașovul. Și aici au fost înregistrate noi recorduri în 2019: calculele SVN arată că aproape 2.700 de locuințe au fost predate anul trecut în oraș și împrejurimi, cu 18,2% mai multe comparativ cu anul anterior. Ca o particularitate interesantă, Sibiul este singura piață rezidențială regională semnificativă în care numărul de unități locative livrate în oraș este depășit constant de cel din suburbii, Șelimbăr și Cisnădie atrăgând, fiecare în parte, livrarea anuală a aproximativ 1.000 de noi locuințe.

Și în împrejurimile Sibiului există un interes foarte puternic pentru construcția de noi locuințe

Numărul de tranzacții încheiate în primele șapte luni din 2020 în Sibiu a fost cu 24,5% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară din 2019, potrivit datelor ANCPI. În acest context, gradele de absorbție ale locuințelor nou dezvoltate în oraș și împrejumi s-au menținut la un nivel satisfăcător, calitatea și specificul proiectelor fiind principalul factor de diferențiere în ceea ce privește evoluția vânzărilor.

Oradea:

Cea mai spectaculoasă evoluție a fost înregistrată, însă, de către Oradea, aici (și în împrejurimi) având loc o dublare a volumului de livrări în 2019, comparativ cu anul anterior: s-a ajuns, astfel, la un total la 2.161 de locuințe, potrivit calculelor SVN Romania. Această evoluție a venit în contextul în care Oradea cunoaște deja, de câțiva ani, o dezvoltare economică semnificativă, atât pe segmentul industrial, cât și pe cel turistic, intrările de capital din partea localnicilor emigrați fiind de asemenea ridicate.

„Piața rezidențială din Oradea se află în plină fază de dezvoltare, existând un număr tot mai ridicat de noi proiecte. Cerere există, iar dacă ai un proiect bine conceput vei înregistra rezultate satisfăcătoare, gradele de absorbție fiind de peste 70% până la predarea locuințelor. Orașul se dezvoltă puternic pe segmentul industrial și se transformă și într-o atracție turistică demnă de luat în considerare, perspectivele generale fiind în continuare de creștere pe termen mediu și lung.”

Anamaria Burcă, managing partner SVN Transilvania

 

Dintre toate piețele analizate, Oradea a înregistrat cea mai spectaculoasă creștere a volumului de livrări

Potrivit datelor oficiale, primele șapte luni din 2020 au adus o reducere cu 5,7% a numărului de tranzacții încheiate în Bihor comparativ cu perioada similară din 2019. Ținând cont de dimensiunea mai redusă a pieței rezidențiale din Oradea, comparativ cu alte orașe mari din România, aceste cifre sunt, însă, mai ușor influențabile de la o lună la alta de livrarea anumitor faze sau proiecte, explică reprezentanții companiei.

Datele SVN Romania relevă că Alba Iulia și Târgu Mureș sunt singurele orașe din Transilvania în care volumul anual al livrărilor de pe segmentul rezidențial se situează între 500 și 1.000 de unități. Alba Iulia a înregistrat cea mai puternică dezvoltare din acest punct de vedere, cu o creștere de 85% a numărului de noi locuințe predate în 2019, stabilindu-se, astfel, un nou record local.