Află cum am evoluat principalii indicatori de pe piața locală pe parcursul anului trecut și de la ce nivel începem 2021.
Oferta de imobile disponibile la închiriere în Iași a crescut constant pe parcursul anului 2020, ajungând în intervalul iulie-septembrie la un punct maxim. Atunci, se căutau chiriași pe plan local pentru 3.100 de locuințe.
În același timp, se atingea un vârf în cererea înregistrată pe acest segment de piață, potrivit datelor Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro. Circa 7.900 de potențiali chiriași și-au arătat interesul pentru locuințele scoase pe piață în trimestrul III al anului trecut.
Desigur, acest interval corespunde cu perioada în care studenții se întorc la facultate. Chiar și în condițiile în care tendința la nivel național a fost de a păstra pe cât de mult posibil cursurile online, în contextul pandemiei, nu poate fi ignorat faptul că orașul Iași este al treilea centru universitar din țară, după București și Cluj-Napoca.
Oferta de imobile disponibile pentru închiriere a scăzut ulterior. În ultima parte a anului trecut în jur de 2.700 de locuințe erau disponibile în Iași.
La fel, cererea a înregistrat o scădere puternică, coborând în trimestrul IV sub nivelul de la începutul lui 2020. Doar 4.000 de persoane și-au arătat, astfel, interesul pentru locuințele scoase de proprietari la închiriere.
Prețurile au scăzut și ele pe parcursul anului trecut. Dacă în primele trei luni o garsonieră putea fi închiriată, în medie, cu 240 de euro/lună până la sfârșitul anului prețul s-a redus la 230 de euro/lună.
În cazul unui apartament cu 2 camere, chiriașii plăteau, în medie, 329 de euro/lună la începutul lui 2020, respectiv 320 de euro/lună la finele anului.
Ieftinirile au fost însă mai semnificative în alte orașe mari din țară. În București, de exemplu, chiriile s-au redus cu circa 30 de euro în cazul garsonierelor și cu 50 de euro în cazul apartamentelor cu 2 camere, dacă ne raportăm la același interval de timp. În Timișoara, garsonierele se închiriau cu 230 de euro la începutul anului trecut și cu 200 de euro în ultimul trimestru, în timp ce pe apartamentele cu 2 camere se solicita o chirie cu 40 de euro mai scăzută.
Pe de altă parte, prețul mediu de vânzare pentru apartamentele din Iași a crescut pe parcursul anului trecut. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, a ajuns de la 1.037 de euro/mp util la 1.100 de euro/mp util în decembrie.
Citește și: Piața chiriilor din Timișoara. De la ce nivel începem anul 2021?
Citește și: Vânzarea sau închirierea unei locuințe ar putea să necesite, în curând, o poliță de asigurare PAD
Citește și: Jumătate din populația României trăiește în gospodării supraaglomerate. Situația se îmbunătățește însă anual