Lipsa predictibilității în privința ridicării plafonului de aplicabilitate pentru cota redusă de TVA de 5% și birocrația întâlnită la nivelul primăriilor sunt unele dintre principalele obstacole cu care se confruntă un dezvoltator la ora actuală, este de părere Laurențiu Afrasine, CEO Akcent Development, companie implicată în proiectul Cloud9 Residence situat în zona Pipera din Capitală.
„În momentul în care acest TVA de 5% a intrat în vigoare, în 2016, valoarea în lei pe care a prevăzut-o era echivalentă cu aproximativ 100.000 de euro. Astăzi, din cauza creșterii cursului valutar, ajungem undeva pe la 93.000 de euro”, a declarat Afrasine, într-o conferință de presă organizată de Bucharest Real Estate Club.
Mai mult, costurile aferente materialelor de construcții, dar și cele aferente manoperei s-au majorat între timp, motiv pentru care „în 2016, cineva putea cumpăra un apartament în acest plafon (n.r. de 100.000 de euro) cu o suprafață de 100 de mp utili. În momentul de față vorbim de 66 de mp”, a mai completat el.
„Automat și noi, ca dezvoltatori, trebuie să ne reorientăm, să facem apartamente mai mici care să se încadreze în acest plafon, deși dorința noastră este să facem apartamente cât mai mari, la prețuri accesibile pentru toți. Din păcate, pentru că până la urmă este vorba despre un business, trebuie să ne pliem pe ce avem în piață”, a mai explicat Laurențiu Afrasine.
Compania pe care o conduce este implicată în proiectul Cloud9 Residence care a adus în București 820 de apartamente noi. Până la ora actuală, 550 de unități au fost vândute. Se lucrează acum la lansarea unui nou ansamblu rezidențial de anvergură.
„Lucrăm asiduu și ne pregătim să lansăm un nou proiect. Este tot în Sectorul 1, într-o locație premium, pe o suprafață de teren de 20.000 de mp. Estimăm că vor fi în jur de 920 de unități pe care vrem să le scoatem la vânzare”, a explicat CEO-ul Akcent Development.
Acesta a afirmat, totodată, că în condițiile predictibilității scăzute legate de majorarea plafonului pentru cota redusă de TVA de 5% se iau în calcul inclusiv suprafețe mai restrânse pentru noul proiect.
„Dacă vom începe la sfârșitul acestui an, vom livra după 2022. Sperăm că atunci legiuitorul va ajunge la o înțelegere a acestui fapt pentru că dacă stăm și facem o analiză a rațiunilor care au condus la amânarea intrării în vigoare a TVA-ului de 5% vedem că este vorba despre 200 de milioane de lei diferență, ori suma aceasta pentru un buget și pentru un PIB al acestei țări nu știu cât impactează. Din contră, aceste lucruri îi sperie atât pe dezvoltatori, cât și pe cumpărători”, a mai adăugat el.
Probleme sunt la nivelul administrației, în special în cazul Primăriei Municipiului București, dar și în cazul primăriilor de sector. Multe dintre ele sunt legate de birocrație.
„Aceste unități ar trebui să fie în sprijinul nostru, al dezvoltatorului, nu să ne pună bețe în roate”, a spus Afrasine.
CEO-ul Akcent Development a discutat și despre zvonurile care au apărut în ultima perioadă, conform cărora prețurile locuințelor ar urma să scadă și cu 20%-30%.
„Sunt de părere că populația trebuie informată corect și trebuie să cunoască faptul că nu se prefigurează o criză din datele pe care le avem. Din contră, nu cred că prețurile apartamentelor vor scădea. Chiar zilele acestea ne confruntăm cu o creștere a costurilor pentru materiale, fier betonul s-a scumpit cu 30% fără să existe o explicație tehnică, care să justifice acest lucru”, a explicat Laurențiu Afrasine.
„Cu siguranță vor urma și alte creșteri generate de scumpirea materialelor, de transport, chiar și de manoperă”, a concluzionat el.