Unul dintre cei mai vechi dezvoltatori din țară vorbește despre modificările aduse pentru TVA 5%: O gură de oxigen pentru piața rezidențială

Noile modificări care vor conduce, de la începutul anului viitor, la majorarea plafonului maxim pentru cota redusă de TVA de 5% la achiziția de locuințe aduc „o gură de oxigen pieței rezidențiale”, este de părere Sorin Apostol, CEO-ul Impact Developer & Contractor, unul dintre cei mai vechi dezvoltatori din România, cu o experiență de 29 de ani în domeniu.

„Măsura majorării plafonului valoric pentru aplicarea cotei de TVA de 5% va aduce cu siguranță o gură de oxigen pieței rezidențiale, în special în orașele mari, stimulând achiziția unor locuințe mai spațioase, construite la standarde ridicate, astfel încât să poată îndeplini nevoile de confort și calitate a vieții pentru familiile tinere”, a declarat Apostol.

Vă reamintim că legea care prevede creșterea plafonului maxim pentru cumpărarea unei locuințe cu TVA de 5% a fost promulgată la începutul acestei luni de către președinte și urmează să intre în vigoare de la începutul lui 2021.

Practic, limita maximă de preț de 450.000 de lei, deci circa 93.000 de euro, a fost majorată la 140.000 de euro, echivalentul a aproximativ 682.250 de lei la cursul actual.

Fragmet din Legea nr.248/2020

Nu cu mult timp în urmă au fost eliminate și restricțiile privind suprafața terenului pe care trebuie să fie construită locuința (inițial de cel mult 250 de mp) și cele prin care persoanele fizice ar fi putut să cumpere o singură locuință cu această cotă redusă de TVA.

Proiectul acestei legi (nr 248/2020), care inițial sugera majorarea plafonului până la suma de 750.000 de lei (estimată de inițiator a fi echivalentă cu 160.000 de euro) a primit destul de multă opoziție înainte de a fi promulgat. A fost respins de Senat și a primit un punct de vedere negativ din partea Guvernului.

Pe scurt, s-a motivat că majorarea plafonului de la 450.000 la 750.000 de lei, respectiv 160.000 de euro, „ar depăși obiectivul urmărit de reglementarea comunitară și națională în cauză, respectiv caracterul social al locuinței a cărei livrare ar putea beneficia de cota redusă de TVA”, dar și că „aplicarea prevederilor inițiativei legislative ar genera un impact negativ asupra veniturilor din TVA, estimat la -0,2 miliarde de lei pentru anul 2021, respectiv -0,3 miliarde de lei pentru anul 2022”.

Impact Developer & Contractor este singurul dezvoltator imobiliar listat la Bursa de Valori București. Acesta are în portofoliu, după 29 de ani de prezență pe piață, 16 ansambluri rezidențiale aflate în București și în țară, însumând peste 450.000 de mp construiți și mai bine de 4.000 de unități livrate.

Citește și: 500.000 de euro pentru spațiile verzi dintr-un ansamblu rezidențial din București

Citește și: Zona din București unde prețurile au crescut cu aproape 21% într-un an

Citește și: Apartament cu grădină sau cu acces la piscină? Ce se caută la marginea Bucureștiului

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])