Ponderea rezidențialului în achiziția de terenuri

În ultimii doi ani, zonele Nord și Theodor Pallady au fost cele mai active zone din București din perspectiva tranzacțiilor cu terenuri.

Tranzactii nordÎn ultimii doi ani, zona de Nord și Theodor Pallady au fost cele mai active zone din București din punct de vedere tranzacțional. Zona de Nord a capitalei, care include cartierele Aviației, Barbu Văcărescu, Caramfil, Dimitrie Pompeiu și Floreasca, a raportat investiții de peste 100 milioane euro în terenuri, fiind tranzacționate peste 20 de hectare, potrivit unui raport realizat de compania de consultanță imobiliară Colliers International (click pe foto pentru a vedea terenurile achiziționate în ultimii doi ani în zona Nord).

Din punct de vedere al destinației terenurilor, 34% din suprafața de 20 de hectare tranzacționată în Nord (68.000 de metri pătrați) a fost achiziționată pentru dezvoltarea de locuințe. Pentru această suprafață a fost investit un procent de 19% din cele peste 100 de milioane de euro, adică aproximativ 19 milioane de euro. Datele Colliers arată că intervalul de preț pe metru pătrat de teren a fost de 300-600 de euro, neluând însă în calcul ofertele speciale sau proprietățile de tip ”distressed”. Potrivit Colliers, potențialul de dezvoltare rezidențială a zonei este de 2.000 de locuințe

PalladyÎn zona Theodor Pallady, sectorul rezidential și cel de retail au generat tranzacții a căror suprafață totală este de 50 de hectare, cu o valoare de peste 60 de milioane de euro (click pe foto pentru a vedea terenurile achiziționate în ultimii doi ani în zonaTheodor Pallady). Peste jumătate din suprafață (57%) reprezintă terenuri destinate construcției de locuințe, în timp ce restul de 43% – segmentului de retail. Din perspectiva investiției totale, 45% s-a îndreptat către terenuri destinate construcției de locuințe (27 de milioane de euro), în timp ce restul, 33 de milioane de euro, a mers către parcele pentru spații de retail. Prețul de achiziție pe metru pătrat de teren destinat dezvoltărilor rezidențiale este cuprins în intervalul 50-200 de euro. În zona Theodor Pallady, potențialul rezidențial se ridică la un număr de 10.000 de locuințe.

”Piața de terenuri a raportat activitate tranzacțională intensă, pe toate segmentele, datorită rezultatelor bune pentru închirieri de birouri, retail și vânzări rezidențiale. Zonele Aviației și Theodor Pallady au avut cel mai mare număr de tranzacții, atrăgând în total investiții de peste 150 milioane Euro, fiind urmate îndeaproape de zona Grozăvești-Politehnica. Piața de terenuri pentru rezidential a fost dinamică peste tot în București, inclusiv în zonele periferice care își îmbunătățesc infrastructura. Nivelul prețurilor este stabil și depinde în mare parte de destinația terenului, dar și de stadiul procesului de avizare”, declară Sînziana Oprea, Associate Director în departamentul Terenuri, Colliers Internațional.