Premieră în ultimul deceniu: Dezvoltatorii români interesați de segmentul rezidențial, cei mai activi cumpărători de terenuri în București. Terenurile fostelor fabrici, tot mai atractive

În premieră în ultimul deceniu, în 2017, dezvoltatorii români interesați în special de segmentul rezidențial au fost cei mai activi cumpărători de terenuri mari în București și în zonele limitrofe ale orașului, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox.

Suprafața totală a terenurilor tranzacționate în București pe parcursul anului trecut a fost de 116 hectare. Acesta a fost cel mai mare volum înregistrat în ultimii 10 ani.

De menționat este și faptul că valoarea de tranzacționare a terenurilor a fost estimată la 216 milioane de euro, în creștere cu aproape 70% față de anul precedent, aproape 51% din volumul total tranzacționat, cu o valoare cumulată de 110 milioane de euro, fiind reprezentat de tranzacții realizate de firme controlate de investitori români.

Investitorii locali s-au concentrat, pe parcursul anului trecut, pe terenuri pentru proiecte rezidențiale, în timp ce cei străini s-au orientat spre spații pentru noi proiecte de birouri, poziționate în zona de nord și în zona de vest a orașului.

Din volumul total tranzacționat, cea mai mare pondere au avut-o loturile destinate proiectelor rezidențiale, fiind tranzacționate, în 2017, 48 de hectare pentru astfel de proiecte care vor livra 10.000-15.000 de locuințe noi.

Dezvoltatorii, tot mai interesați de terenurile fostelor fabrici din București

În 2018, reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox se așteaptă ca terenurile care au aparținut unor foste fabrici să intre, la rândul lor, în circuitul imobiliar.

„Ne așteptăm ca în anul 2018 terenurile altor mari foste fabrici, precum Grigo, Helitube sau Aversa, care se întind pe suprafețe de aproximativ 10 hectare fiecare, să intre în circuitul imobiliar pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale, de retail sau mixte, incluzând aici și o componentă de birouri”, a declarat Alexandru Mitrache, Head of Land Development.

„Terenurile altor fabrici cu suprafețe de circa 5-6 hectare, precum Ventilatorul sau Textila Dacia, sunt disponibile la vânzare și în atenția dezvoltatorilor. Astfel, pentru securizarea locațiilor cheie pentru următoarele proiecte semnificative ale Capitalei, dezvoltatorii ar putea face achiziții importante și anul acesta”, a mai adăugat Mitrache.

În ultimele luni, mai mulți dezvoltatori au anunțat o serie de proiecte rezidențiale și mixte care ar urma să fie construite în locul unor foste fabrici din Capitală.

Dezvoltatorul lituanian Hanner, de exemplu, are în în vedere demararea unui proiect de restaurare și de consolidare a clădirilor monument care au făcut parte din fosta fabrică de bere Grivița din București, situată în zona Gării Basarab.

Reprezentanții companiei au cumpărat în 2016 un teren de 11.000 de mp pentru suma de 5 milioane de euro. În proiect sunt incluse o serie de clădiri monument, mai exact fosta Mălțărie a fabricii, fosta Orzărie, fosta casă Luther și un zid al fostelor birouri ale fabricii. Pe lângă restaurarea acestora, proiectul cuprinde și integrarea zidului într-o clădire nouă și construirea unei alte clădiri.

În cadrul proiectului Hanner este inclus și un spațiu de co-working cu o suprafață de 6.000 de mp, cel mai mare de acest tip din București.

Citește și: O fostă fabrică de bere va fi restaurată și va cuprinde, pentru prima oară în București, spații rezidențiale de tip loft și cea mai mare suprafață de co-working din oraș

Omul de afaceri canadian Michael Topolinski și-a anunțat, la rândul său, intenția de a construi un ansamblu rezidențial de 400 de milioane de euro pe terenul fostei fabrici Aversa din zona Obor, în apropierea centrului comercial Veranda Mall.

Citește și: Un nou proiect imobiliar mixt ar urma să fie dezvoltat pe terenul fabricii Aversa din București

Citește și: Motivul pentru care unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Capitală ar putea să nu devină realitate

Pe terenul fostei Întreprinderi de Fabricație și Montaj Ascensoare (IFMA), situat în apropiere de podul Grant din Capitală, ar urma să fie dezvoltat un alt ansamblu rezidențial nou.

Ansamblul rezidențial Grant

Citește și: Țiriac pune bazele unui nou ansamblu rezidențial pe fostul teren al IFMA din apropierea Podului Grant

Citește și: Turnul IFMA ar putea fi integrat în proiectul Țiriac Imobiliare din apropiere de Podul Grant din București

Acesta ar urma să cuprindă atât clădiri cu o înălțime de până la 80 de m, cât și unele mai mici, dar și o serie de spații verzi, grădini verticale și piscine.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])