Programul Prima Casă nu doar că va continua în 2020, ci va avea și un buget de 2 miliarde de lei, a declarat premierul Ludovic Orban, după ce voci din opoziție au acuzat Guvernul că vrea să îl sisteze prin subfinanțare.
„Disperat că a pierdut puterea, după ce și-a bătut joc trei ani de țară, PSD lansează în fiecare zi minciuni. Noi și noi minciuni. Ultima minciună este o campanie mizerabilă în care populația României este dezinformată în mod vădit privitor la programul Prima Casă”, a declarat Orban în cadrul unei conferințe de presă.
„Guvernul a avut prevăzută suma, este cred un plafon de 2 miliarde de lei, urmează să emitem Hotărârea de Guvern cu stabilirea condițiilor pe anul în curs și ca atare dezmint categoric această minciună gogonată”, a mai spus premierul.
Pe de altă parte, Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, s-a arătat încă de la început mai rezervat cu privire la viitorul acestui program. El a anunțat spre sfârșitul anului trecut că Prima Casă este doar unul dintre programele care urmează să intre în analiză pentru a se determina dacă vor fi continuate și pe viitor.
Tot atunci, Cîțu a declarat că proiectul, susținut și chiar adus în fața Senatului de fostul ministru al Finanțelor, pentru transformarea Prima Casă într-un program cu un puternic caracter social și redenumirea sa O familie, O casă nu este interes pentru actuala guvernare.
Zilele trecute, tot el a făcut noi declarații în care punea sub semnul întrebării utilitatea continuării programului, în condițiile actuale de piață, fără a menționa însă sistarea acestuia.
„Deja plafoanele pentru 2020 sunt acolo, ne uităm la el dacă face beneficii în societate așa cum este el structurat astăzi, este un program care a apărut când economia avea nevoie de susținere, astăzi economia nu este în criză, deci nu știm dacă mai e nevoie în această formă”, a explicat Cîțu.
Ministrul a menționat, totodată, că în ultima perioadă se poate observa o tranziție a cumpărătorilor de la împrumuturile realizate prin intermediul programului către alte tipuri de credite. „Se pare că acest program nu este cel care susține singur această piață. Vom lua o măsură cu acest program cât de curând”, a detaliat el.
Modificarea programului Prima Casă și accentuarea caracterului său social a fost susținută recent inclusiv de guvernatorul Băncii Naționale a României.
Pe lângă toate acestea, la finalul anului trecut se vehiculau informații conform cărora suma care ar fi urmat să fie alocată pentru Prima Casă în 2020 ar fi fost de doar 200 de milioane de lei, față de 2 miliarde în 2019, fapt dezmințit astăzi de premierul Orban.
Despre reducerea plafonului se știa de mult, dar conform Strategiei Programului Prima Casă 2017-2020 acesta ar fi urmat să fie un proces gradual. Pentru perioada 2018-2020 plafonul a scăzut la 2 miliarde de lei, iar în 2021, și ultimul an avut în vedere în cadrul strategiei, acesta ar fi urmat să fie redus la 1,5 miliarde de lei. Demersul avea în vedere reducerea graduală a intervenției statului prin garantare asumând că piața creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creșterea accesibilității populației la produsele standard ale băncilor.
În tot acest context, mai multe voci din opoziție, printre care s-a numărat și fostul secretar general al PSD, au reacționat vehement la declarațiile făcute de Ministrul Finanțelor și au făcut declarații în care acuzau actualul Guvern că pune cruce programului prin subfinanțare și că tinerii vor ajunge să plătească peste 100.000 de lei în plus pentru a-și cumpăra o locuință, dacă nu reușesc să obțină un credit Prima Casă.
„Guvernul PNL a alocat pentru programul Prima Casă doar 200 de milioane de lei în anul 2020. Asta înseamnă că doar 2.100 de familii de tineri își vor putea cumpăra o casă prin acest program, față de perioada guvernelor PSD, când anual erau circa 30.000 de tinere familii care obțineau credite avantajoase prin acest program. Subfinanțarea din acest an înseamnă practiv oprirea programului”, a spus Mihai Fifor.
„Posibilitatea de a-și cumpăra o locuință și de a se <așeza> la casa lor în România era principalul stimul care îi determina pe unii tineri să opteze să rămână în țară. Tinerii care nu vor avea norocul să se numere în primii 2.100 de aplicanți vor fi obligați să scoată în plus din buzunar peste 100.000 de lei. Atât vor plăti în plus tinerii care își vor cumpăra o locuință de pe piața liberă. La fel, tinerii vor plăti sume mult mai mari pentru dobânzi. La perioada de rambursare de 30 de ani, vor trebui să plătească dobânzi cu 107.325 lei mai mult, la un credit mediu de 60.000 de euro”, a mai adăugat el.
Citește și: Ce locuințe preferă românii care apelează la programul Prima Casă