Stocul de locuințe din România este, probabil, cel mai învechit întâlnit la nivelul statelor membre ale Uniunii Europe (UE). Trei din patru români au cel puțin o urgență locativă, iar pentru una din cinci gospodării sunt necesare lucrări de consolidare antiseismică, spune Lucian Anghel, președintele BCR Banca pentru Locuințe.
„Casele românilor sunt permanent încercate de trecerea anilor și de costurile de întreținere în condițiile în care avem, probabil, cel mai învechit stoc de locuințe la nivelul UE. Conform unui sondaj IRSOP, la nivelul populației urbane cu venituri stabile și vârstă cuprinsă între 20-65 de ani, trei din patru români au cel puțin o urgență locativă, iar una din patru gospodării se plânge de spațiu insuficient”, a declarat Lucian Anghel, președintele BCR Banca pentru Locuințe.

Acesta a mai adăugat că una din cinci gospodării are probleme de etanșeitate sau necesită lucrări de consolidare antiseismică.
În plus, potrivit datelor prezentate de președintele BCR Banca pentru Locuințe, între 12%-16% din totalul gospodăriilor din mediul urban necesită reparații majore sau au nevoie de înlocuirea diverselor instalații.

„Fiecare familie își dorește și încearcă să locuiască mai bine. Finanțarea creșterii confortului locativ este o urgență pentru dezvoltarea și incluziunea socială în condițiile în care pentru multe gospodării veniturile sunt încă prea mici față de necesarul de renovare/modernizare locativă, iar economisirea e expusă la nevoi și tentații multiple”, a mai menționat Anghel, potrivit Agerpres.
La nivel național există circa 7,4 milioane de gospodării și peste 9 milioane de locuințe, iar circa 96% din locuințele principale sunt în proprietate personală.