Prețurile locuințelor au crescut peste media europeană la începutul lui 2018, dar mai puțin decât în țările vecine. Topul statelor cu cele mai mari majorări

Prețurile locuințelor din România au crescut cu 6,6% în primele trei luni ale lui 2018 față de perioada similară a anului trecut, peste media înregistrată la nivelul Uniunii Europene (UE), de 4,7%.

preturi locuinte romania

Creșterea este similară cu cea înregistrată în Estonia, dar mai mică față de cea apărută pe piețele imobiliare ale țărilor vecine. Astfel, prețurile locuințelor din Bulgaria s-au majorat cu 7,1%, iar cele de pe piața imobiliară din Ungaria au înregistrat un avans de 11,5%, conform datelor Eurostat, biroul de statistică al UE.

Față de ultimul trimestru al anului trecut, prețurile locuințelor din țara noastră au crescut cu 2,1%, peste media UE.

Topul statelor europene cu cele mai mari majorări ale prețurilor

În rândul statelor membre ale UE, cea mai mare creștere a prețurilor locuințelor s-a putut observa în Letonia, mai exact de aproape 14%.

evolutie preturi locuinte
Infografic: Eurostat

Alte majorări semnificative, de peste 12%, s-au putut observa în Slovenia, Irlanda și Portugalia în primul trimestru comparativ cu perioada similară a anului trecut.

  1. Letonia – 13,7%
  2. Slovenia – 13,4%
  3. Irlanda – 12,3%
  4. Portugalia – 12,2%
  5. Slovacia – 11,7%
  6. Ungaria – 11,5%
  7. Olanda – 9,3%
  8. Croația – 8,5%
  9. Lituania – 7,8%
  10. Cehia – 7,7%

La polul opus s-au aflat trei state membre ale UE unde locuințele s-au ieftinit. Este vorba despre Suedia și Italia, unde prețurile au scăzut cu 0,4%, și despre Finlanda, care a înregistrat o scădere de doar 0,1%.

Cea mai mare ieftinire a prețurilor din Europa s-a înregistrat, potrivit datelor Eurostat, în Norvegia. În această țară, locuințele s-au ieftinit cu 1,1%.

Citește și: Harta transparenței pe piețele imobiliare. România, pe locul 29 în clasament la nivel global

Citește și: Intrăm într-o etapă de stabilizare? Creșteri mai mici la prețurile locuințelor în 2018

Citește și: Topul județelor unde s-au vândut cele mai multe imobile pe parcursul lunii iunie 

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])