Prețurile locuințelor au crescut cu 3,3% în România pe parcursul primelor trei luni ale anului comparativ cu începutul lui 2018, sub media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, conform datelor statistice publicate de Eurostat. Tot în această perioadă, prețurile au înregistrat în țara noastră un avans puțin semnificativ față nivelul atins în ultimul trimestru din 2018, situația fiind similară cu cea întâlnită în Suedia.
În perioada ianuarie-martie, prețurile locuințelor din România au crescut cu 3,3% față de primul trimestru al anului trecut, fapt ce a plasat țara noastră spre coada clasamentului european. Creșterea a fost sub media înregistrată în UE și în zona euro, de 4%.
Un avans mai mic decât cel din România s-a putut observa doar în cinci alte state membre UE, respectiv în Franța, Danemarca, Suedia, Marea Britanie și în Finlanda.

Cele mai mari creșteri în ritm anual au apărut în primul trimestru în Ungaria, Cehia și în Portugalia.
- Ungaria 11,3%
- Cehia 9,4%
- Portugalia 9,2%
- Slovenia 8,4%
- Olanda 8,2%
- Polonia 8,1%
- Croația 7,4%
- Bulgaria 7,3%
- Letonia 7,1%
- Spania, Luxemburg 6,9%
O scădere a prețurilor, cu 0,8%, a fost consemnată într-un singur stat, mai exact în Italia.
Comparativ cu trimestrul anterior, în primul trimestru din 2019 prețurile locuințelor au crescut în România doar cu 0,1%, nivel similar cu cel din Suedia și unul dintre cele mai scăzute din UE. Scăderi au apărut, în schimb, în șase țări, cele mai mari fiind înregistrate în Malta, Marea Britanie și Irlanda, cu 4,2%, respectiv cu 1,3% și cu 1%.
În medie, prețurile locuințelor cu crescut cu 0,3% în UE, conform datelor Eurostat. Cel mai mare avans a apărut, de la un trimestru la altul, în Ungaria, cu 3,7%.
- Ungaria 3,7%
- Portugalia 3,6%
- Croația 3,5%
- Bulgaria 2,6%
- Danemarca 2,3%
O analiză publicată recent de firma de consultanță Knight Frank pe baza unui index ce monitorizează situația din 56 de state din lume, sugerează că România s-a poziționat în primul trimestru din 2019 pe locul 19 în topul global al creșterilor de prețuri la locuințe.
Analiștii estimează în acest caz un avans cu 5,3% la nivelul prețurilor locuințelor în trimestrul I al anului comparativ cu perioada similară a lui 2018.