Prețurile locuințelor, în creștere în UE. Cum stă România față de alte țări din regiune

Prețurile locuințelor au crescut în ultimul trimestru al anului trecut cu 4,7% la nivelul Uniunii Europene (UE), raportat la perioada similară din 2018, potrivit celor mai noi date publicate de Eurostat. Vezi cum stau lucrurile în România.

Prețurile locuințelor au crescut în UE în ultimele trei luni din 2019 cu 4,7% comparativ cu perioada similară din 2018 și cu 0,8% față de trimestrul anterior.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în rândul statelor membre pe parcursul trimestrului IV în Luxemburg (11%), Slovacia (10,9%) și Croația (10%). Acestea au fost, de altfel, și singurele țări din UE cu un avans de cel puțin 10% în intervalul menționat.

În România, prețurile locuințelor au crescut cu 4,7%, similar cu media europeană, arată datele biroului de statistică. Țara noastră este depășită în clasament de vecinii unguri și de bulgari, care au înregistrat creșteri cu 9,7%, respectiv cu 6,2%, dar depășește la rândul său state precum Islanda, Franța, Spania, Suedia sau Norvegia.

Cele mai mici creșteri, cu sub 1%, au fost înregistrate în rândul statelor membre ale UE în Italia, Finlanda și Irlanda. Singura scădere a apărut în Cipru și a fost de aproape 5% comparativ cu trimestrul IV din 2018.

Activitatea jucătorilor din domeniul imobiliar a avut de suferit în întreaga regiune de pe urma pandemiei de COVID-19 și a măsurilor necesare pentru prevenirea răspândirii virusului. Vă reamintim că primele cazuri confirmate cu noul coronavirus în Europa au apărut spre sfârșitul lunii ianuarie, în Franța. În România, virusul a ajuns o lună mai târziu. La nivelul prețurilor apartamentelor, până la finele lunii martie nu s-au sesizat modificări semnificative la nivel național. Prețul mediu a înregistrat un avans cu 1,8%, similar cu cel din februarie, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Ușoare scăderi au apărut doar în București și Iași.

Citește și: COVID-19 la nivel european. Cu ce se luptă jucătorii din imobiliare într-unele dintre cele mai afectate țări din regiune

Citește și: COVID-19 și piața imobiliară din Bulgaria. Cu ce se confruntă vecinii de la sud de Dunăre în timpul pandemiei

Citește și: Primele efecte ale noului coronavirus se fac simțite pe piețele imobiliare. Situațiile cu care se confruntă agenții

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])