Prețurile lucrărilor de construcții vor continua să crească, estimează managerii din domeniu

Prețurile lucrărilor de construcții vor continua să crească în următoarele luni, sunt de părere managerii firmelor active în acest domeniu.

tendinte constructii noiembrie 2019

Managerii din construcții preconizează o creștere moderată a prețurilor lucrărilor de construcții în perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020 (sold conjunctural +7%), potrivit unei anchete de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS).

Pe de altă parte, în activitatea de construcții se va înregistra, în următoarele luni, o scădere a volumului producției (sold conjunctural -24%).

Managerii estimează, totodată, o scădere a numărului de salariați în construcții (sold conjunctural -11%).

Spre comparație, în aceeași perioadă este așteptată o creștere moderată a prețurilor în industria prelucrătoare și a prețurilor de vânzare cu amănuntul. O relativă stabilitate este prognozată la nivelul numărului salariaților din industria prelucrătoare și din sectorul serviciilor.

tendinte ale activitatii economice noiembrie 2019
Infografic: tendințe ale activității economice, INS

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.233 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citește și: Aproape 36.000 de autorizații eliberate în nouă luni pentru clădiri rezidențiale

Citește și: Perioada medie de vânzare, în scădere. Cum a evoluat trimestrul trecut marja de negociere în marile orașe?

Citește și: Top 5 străzi din Sectorul 2 cu cele mai valoroase tranzacții cu apartamente noi în prima jumătate a anului

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])