Prețurile terenurilor din România, în creștere. Ce se întâmplă în alte state europene și ce va aduce anul 2018

Prețurile terenurilor dedicate proiectelor imobiliare au atins un nivel care nu a mai fost observat din perioada dinainte de criza economică. Ar putea însă istoria să se repete și să apară, în curând, o nouă criză? Experții sunt de părere că acest lucru nu se va întâmpla, chiar dacă apetitul dezvoltatorilor este foarte mare la ora actuală.

Prețurile terenurilor din România

Piața terenurilor din România își retrăiește, în prezent, zilele de glorie. „Piața terenurilor de aici traversează cea mai dinamică perioadă de la încetinirea creșterii economice. Există o creștere a cererii pentru terenuri pe toate segmentele – spații de birouri, rezidențial, retail, hotelier, industrial – care vine atât din partea jucătorilor existenți pe piață, dar și din partea noilor jucători intrați pe piață”, a declarat Sînziana Oprea, associate director în departamentul de terenuri al Collier International Romania, potrivit Eurobuild.

Aceasta a mai explicat că interesul devine tot mai mare și pe piețele mari secundare, deci la nivelul unor orașe precum Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Brașov. „Segmentul rezidențial, în special, a crescut semnificativ pe parcursul ultimilor doi ani și acum reprezintă cea mai mare proporție a investițiilor în terenuri. În acest context, prețurile se află pe un trend ascendent cu o creștere medie anuală de 10-20% sau chiar mai mare în cele mai solicitate zone”, a mai adăugat Oprea.

Reprezentații Collier International Romania sunt de părere că activitatea de tranzacționare a terenurilor este puțin probabil să scadă în perioada următoare, așteptându-se, în schimb, la o continuare a trendurilor pozitive pe parcursul anului 2018.

Ce se întâmplă în alte state din Europa

În Polonia, dezvoltatorii se luptă pentru fiecare bucată de teren liberă. Piața rezidențială are aici un rol dominant, însumând circa 70% din întreaga cerere în tranzacțiile realizate pe parcursul anului în curs.

În plus, dezvoltatorii și-au unit forțele cu alți jucători de pe piață pentru a cumpăra teren – aceștia formează consorții cu alți dezvoltatori, inclusiv cu unele companii din străinătate interesate să intre pe piața locală.

În Cehia, piața rezidențială și cea a spațiilor de birouri trece printr-o perioadă de creștere semnificativă. Prețurile terenurilor au crescut, în special, în orașe precum Praga sau Brno, al doilea cel mai mare oraș din Cehia. O problemă semnalată însă de dezvoltatorii care își desfășoară activitatea în această țară este legată de procesul greoi de obținere a autorizațiilor de construcție care îi sperie pe unii investitori.

Competiție mare găsești și în Slovacia și în Ungaria. În Ungaria, piața rezidențială este foarte dezvoltată. În prezent, există circa 14.000 de apartmente noi în construcție, față de perioada 2011-2014 când, în medie, se obțineau autorizații de construcție pentru circa 2.000 de apartamente.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])