Primăvara, locuințele și vânzarea

Locuințele situate lângă un parc au mai multe șanse de vânzare primăvara, potrivit unei analize realizate de RE/MAX România.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-spring-banner-rent-sale-real-estate-image20487170Un factor care influențează semnificativ prețul unui imobil este existența unui spațiu verde – grădină, o curte bine amenajată – sau apropierea de un parc. Aceste imobile înregistrează un succes mai mare în timpul primăverii, potrivit lui Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România.

Totuși, primul pas în procesul de vânzare a unui imobil este, de fiecare dată, fixarea prețului corect. Astfel, potrivit repezentanţilor RE/MAX, prin necunoașterea pieței și a posibilelor consecințe, cea mai frecventă greșeală în rândul vânzătorilor români este poziționarea greșită a prețului, fie sub valoarea pieței, fie și peste piață.

Razvan Cuc, Director Regional REMAX Romania„Amplasamentul este unul dintre criteriile principale în setarea prețului corect, indiferent de tipul sau categoria de locuință. Ulterior, se iau în calcul aspecte legate de nivelul de finisare și echipare, vechimea imobilului, infrastructura, utilitățile și facilitățile de care dispune, situația juridică și, nu în ultimul rând, vecinătățile și coproprietarii”, spune Răzvan Cuc (foto stânga).

Odată stabilit prețul locuinței, următorul aspect de care proprietarii ar trebui să țină cont este prezentarea casei într-un mod profesionist, lucru pe care, de asemenea, foarte mulţi vânzători îl ignoră. Curățenia, ordinea, imaginea spațiului, calitatea aerului și animalele de companie sunt aspecte care pot influența decizia cumpărătorului, iar o pregătire în prealabil va spori șansele locuinței de a fi vândută într-un timp mai scurt.

Nu în ultimul rând, Răzvan Cuc remarcă tendința românilor de a apela rar la agenții imobiliare, iar atunci când o fac, aleg să lucreze simultan cu mai mulți agenți. Potrivit acestuia, greșelile pot fi evitate prin contractarea unui agent imobiliar profesionist, deoarece o colaborare cu mai mulți agenți nu implică un angajament din partea acestora, iar eforturile depuse pentru clienți sunt minime.

„Un agent imobiliar poate să aducă valoare dacă acesta înțelege și lucrează în interesul clientului. În acest caz, beneficiile pot fi multiple, de la economia de timp si energie, promovare, pregătirea locuinței pentru vânzare, în negociere, până la suport în plan juridic. Un agent competent poate optimiza tranzacția și să o închidă la un preț mai bun și într-un timp mai scurt”, a menționat reprezentantul RE/MAX.

Omiterea acestor aspecte esențiale determină procesul de vânzare a unei proprietăți și influențează negativ perioada tranzacției și, implicit, prețul solicitat inițial. Potrivit reprezentantului companiei, o perioadă lungă de expunere pe piață a unei proprietăți afectează profund valoarea acesteia.