Primele efecte ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) încep să se facă simțite deja la nivel mondial. Proprietarii sunt tot mai reticenți, nu se mai grăbesc să își scoată locuințele la vânzare, dar nici să le permită potențialilor cumpărători să participe la vizionări, iar cei aflați în căutarea unor locuințe încep să își amâne deciziile în așteptarea clarificării situației nu doar pe piața de real estate, ci și în privința răspândirii virusului care a infectat până acum peste 142.000 de oameni din întreaga lume. Iată cu ce se confruntă punctual, la ora actuală, agenții imobiliari din cauza incertitudinii produse de apariție COVID-19.
Proprietarii din orașul New York sunt în ultima perioadă mai reticenți în privința listării locuințelor, temându-se că prețurile ar putea să scadă, dar fiind îngrijorați și de riscurile la care se pot supune lăsând persoane străine să le viziteze apartamentele. Potențialii cumpărători încep și ei să amâne să ia decizii finale. Toate acestea au apărut în contextul în care în urmă cu câteva zile guvernatorul a declarat stare de urgență în New York, iar numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a depășit pragul de 150.
La nivelul SUA, se înregistrează, la ora actuală, peste 1.600 de cazuri, iar președintele Donald Trump a declarat stare de urgență națională din cauza noului coronavirus.
Să luăm un exemplu concret. La 44 de prezentări de tip open house pregătite weekend-ul trecut de o agenție imobiliară nu s-a prezentat niciun potențial cumpărător. Cele 44 de prezentări reprezintă 13% din totalul open house-urilor organizate de agenție. Cu două săptămâni în urmă, la 9% dintre prezentările de tip open house nu s-a prezentat nimeni.
Totodată, numărul mediu al persoanelor care participă la astfel de vizionări în New York a scăzut cu 27%, de la 5,6 persoane/eveniment în 23 februarie, înainte ca noul coronavirus să se răspândească în cel mai populat oraș din Statele Unite, la circa 4,1 persoane/eveniment în prezent, potrivit datelor publicate de CNBC.
Impactul noului coronavirus începe să se simtă și în sudul statului Florida. Aici, proprietarul unui apartament în valoare de câteva milioane de dolari din Miami Beach și-a anunțat, de exemplu, agentul imobiliar că vrea să anuleze o vizionare după ce a aflat că posibilul cumpărător care ajungea cu avionul din New York nu se simțea bine.
În această zonă din SUA atât agenții imobiliari specializați pe piața rezidențială, cât și cei care se ocupă de spații comerciale spun că sunt îngrijorați de modul în care noul coronavirus va afecta piața, potrivit The Real Deal. Pe de altă parte, există și voci care spun că teama de COVID-19 ar putea să aibă și unele avantaje, dacă cei care locuiesc în prezent în zone dens populate, precum orașul New York, vor accelera cererea pe piața locuințelor din Miami.
Și în California prețurile locuințelor și numărul vânzărilor ar putea să scadă ca rezultat al extinderii COVID-19, potrivit reprezentanților California Association of Realtors. Situația rămâne însă destul de incertă la ora actuală.
Rezultatele unui sondaj desfășurat în intervalul 6-9 martie de asociație arată că, atunci când au fost întrebați despre efectul pe care l-ar putea avea răspândirea virusului asupra prețurilor locuințelor, 40% dintre respondenți au anticipat un impact negativ, în timp ce 45% au prognozat că acesta nu va avea niciun impact. Cât despre efectul avut la nivelul vânzărilor, 50% dintre respondenți au anticipat un impact negativ. Totodată, 49% dintre cei intervievați se așteaptă să vadă o creștere a duratei de vânzare, potrivit San Francisco Chronicale.
Pe plan local, proprietarii care încă locuiesc în casele pe care vor să le vândă nu mai permit organizarea de vizionări de tip open house de teama noului coronavirus, iar unii dintre cumpărătorii care se gândeau recent să facă oferte s-au retras. Este posibil ca pe viitor mai mulți cumpărători să apeleze la ipoteci în locul plății cash.
Un alt sondaj recent realizat de reprezentații National Association of Realtors (NAR), cea mai mare asociație profesională dedicată agenților imobiliari din Statele Unite ale Americii, a arătat că 1 din 4 vânzători le solicită posibililor cumpărători să se spele pe mâini, să utilizeze dezinfectant, să se descalțe sau să-și acopere încălțămintea.
Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Milano
Anul trecut a fost unul extrem de bun pentru piața imobiliară din Milano, capitala economică a Italiei. Închirierile de spații de birouri au atins un nivel record, de 481.000 de mp, iar investițiile pe segmentul office au ajuns până la 3,6 miliarde de euro. Pe piața rezidențială, Milano s-a evidențiat ca fiind singurul mare oraș din Italia unde prețurile locuințelor au crescut, grație unui nou val de dezvoltare pe segmentul de lux.
Lucrurile par că s-au schimbat însă acum. Italia a ajuns să fie epicentrul epidemiei la nivel european, cu peste 17.000 de cazuri confirmate, iar guvernul a impus măsuri excepționale de izolare a milioane de persoane.
Vânzările de locuințe au scăzut în primele două luni din 2020 cu 7% comparativ cu perioada similară din 2019 în Lombardia și cu 12% în Milano, potrivit datelor publicate de Scenari Immobiliari, un institut de cercetare în domeniul imobiliar din Italia.
„În luna martie, o scădere foarte puternică este probabilă, fapt evident deja în vizitele la apartamentele de vânzare care s-au redus cu mai mult de jumătate față de anul trecut”, au mai explicat reprezentații institutului, potrivit The Real Deal. Cererea rămâne ridicată și se observă o ușoară creștere pe piața chiriilor din Milano.
Londra, mai puțin afectată până acum
Deși există unele incertitudini la nivelul pieței imobiliare din Londra, răspândirea COVID-19 nu pare să aibă până acum un impact semnificativ. Potrivit unui studiu realizat de Benham&Reeves, 83% dintre cumpărători și vânzători nu plănuiesc să amâne decizia de a achiziționa sau de a scoate la vânzare o locuință pe parcursul acestui an din cauza virusului.
„Cumpărarea unei proprietăți este o decizie pe care o iei pe termen lung și probabil că acest lucru explică în parte de ce deciziile oamenilor nu sunt afectate de impactul relativ pe termen scurt al virusului”, explică reprezentanții agenției londoneze.
După ce câțiva ani au avut parte de incertitudini cauzate de situația Brexit-ului, iar în ultimul timp de rezultatele celor mai noi alegeri, atât cumpărătorii, cât și proprietarii par să refuze să își mai amâne planurile.
Potrivit reprezentanților agenției, 69% dintre cei intervievați au răspuns că și în cazul în care răspândirea coronavirusului se va extinde și mai mult în Marea Britanie, tot nu vor permite acestui fapt să le perturbe planurile.
Până acum au fost fost confirmate circa 800 de cazuri de COVID-19 în Marea Britanie.
Probleme pe piața imobiliară din Coreea de Sud
Pe piața apartamentelor din Coreea de Sud se încheiau, în medie, 458 de tranzacții pe zi în primele 9 zile din luna martie, comparativ cu 2.272 de tranzacții pe zi în decembrie. Volumul a scăzut astfel cu 80%, pe fondul răspândirii COVID-19. Aici se înregistrează unele dintre cele mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus la nivel mondial, circa 8.000.
În Seoul, oraș cu peste 9,7 milioane de locuitori, declinul a fost chiar mai mare, din 309 tranzacții în prezent fiind încheiate zilnic doar 31. Oamenii își amână planurile și ezită să își mai prezinte locuințele străinilor din teama de a nu ajunge să se infecteze cu noul coronavirus.
Harta răspândirii COVID-19 în lume
Dintre cele peste 142.000 de cazuri de infectare cu COVID-19 înregistrate la nivel mondial la această oră, circa 81.000 sunt din China, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
Pe locul al doilea se află Italia, cu peste 17.000 cazuri, aceasta fiind urmată de Iran cu mai bine de 11.000 de cazuri. Alte 8.000 de cazuri au fost confirmate în Coreea de Sud.
În România, 97 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus, dintre care șase au fost declarate vindecate.