PRO BCA propune modificarea programelor Casa Verde și Casa Verde Plus

Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania “PRO BCA” cere, printre altele, includerea betonului celular autoclavizat pe lista de materiale de construcție la categoria zidărie ecologică.

BCAOrganizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania “PRO BCA”, care reuneste interesele principalelor companii producatoare de BCA, ”constata cu ingrijorare ca programele privind cresterea eficientei energetice, Casa Verde si Casa Verde Plus propuse de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor in colaborare cu Agentia Nationala de Mediu, sunt doua programe care nu fac decat sa se cheltuiasca niste fonduri fara viitoare rezultate pozitive si vizibile”, potrivit unui comunocat de presă.

Potrivit reprezentanților PRO BCA, deficientele acestui program rezidă în demararea lor separată, caracterul restrans al listei materialelor eligibile si fondurile prea mici alocate acestor programe.

PRO BCA propune modificarea si completarea celor doua ghiduri, prin includerea in criteriile de eligibilitate cuprinse in ghiduri si a categoriei de lucrari destinate realizarii constructiilor noi, si nu doar a etapei de izolare ulterioara a acestora, avand in vedere ca alegerea materialului de zidarie poate avea o influenta considerabila in realizarea obiectivelor programelor privind efectuarea de lucrari destinate eficientei energetice, beneficiari persoane fizice si juridice și tratarea egala a tuturor materialelor de zidarie eligibile, prin includerea listelor complete a acestora in toate materialele si machetele grafice in legatura cu prezentele ghiduri si programul Casa Verde Plus. ”Va aducem in atentie ca betonul celular autoclavizat (BCA) este un material cu performante tehnice remarcabile in ceea ce priveste capacitatea de izolare termica si, de asemenea, este un material ecologic, cu un ciclu de viata prietenos cu mediul inconjurator, de la materiile prime, procesul de fabricatie, produsul finit, transportul lui, punerea in opera, utilizarea si pana la reciclarea si eliminarea sa”, declară reprezentații organizatiei.

Ministerul Mediului a lansat, la sfârșitul lunii trecute, în consultare publică, programele ”Casa Verde” și ”Casa Verde Plus” dedicate celor care doresc finanțare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante și izolarea lor cu materiale ecologice.

PRO BCA – Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania reuneste principalele companii producatoare de BCA si alte materiale de constructii, in prezent din organizatie facand parte Celco, Macon, Elpreco, Somaco Grup Prefabricate, Xella RO, precum si compania producatoare de pasta de aluminiu, Alba Aluminiu. PRO BCA – Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA  este membra a Asociatiei Europene a Producatorilor de BCA – EAACA.