Procent mare de respingere a documentației pentru obținerea avizelor de securitate la incendiu

În contextul unui număr în continuă creștere al solicitărilor privind obținerea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu precum si a controalelor din partea ISU, companiile sunt tot mai interesate de acest subiect.

cărți recomandate de Lorand SzaszSolicitarile de emitere autorizatiilor au crescut cu 49% la nivel național în 2016 față de anul precedent. Tema este cu atât mai importantă, cu cât procentul documentatiei respinse depășește 50% la nivelul Capitalei și județului Ilfov.

În acest context, ,miercuri, 14 iunie, a avut loc seminarul „Securitatea la incendiu în România – Gestionarea riscurilor aferente” organizat de casa de avocatură PeliFilip în parteneriat cu Gleeds România. Invitatul special al evenimentul a fost Locotenent Colonel Marian Badea de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dealul Spirii” București – Ilfov.

Până la 30 iunie 2017, construcţiile şi amenajările care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt obligate să obţină acest document, potrivit Legii nr. 33/2016 privind aprobarea OUG nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind prorogarea acestui termen pana la data de 30 septembrie 2017 iar legea se afla in curs de promulgare.

Obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente. Odată cu expirarea termenului de grație, contravenția de funcţionare a construcţiilor în lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu se sancționează conform Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare. Lipsa avizului/ autorizației sau nerespectarea cerințelor acestora poate duce la o amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei (poate ajunge până la 100.000 lei) şi, în unele cazuri, poate avea drept consecință chiar oprirea funcționării.

“Cazurile tragice puternic mediatizate din ultima perioadă, fie că vorbim de cele de pe plan local sau cele internaționale demonstrează importanța pe care trebuie să o acordăm măsurilor de securitate la incendiu pentru a preveni situații asemănătoare pe viitor. Ne bucură interesul mediului de afaceri din România pentru această temă. Seminarul a reprezentat un exercitiu de informare și educare apreciat inclusiv de autorități. Mulțumim pe această cale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dealul Spirii” București – Ilfov pentru că a acceptat invitația de a ni se alătura în acest demers”, a declarant Oana Bădărău, coordonator departament Real Estate.

Gazdele evenimentului au fost Oana Bădărău, Partner PeliFilip, Gianina Găvănescu, Senior Associate PeliFilip și George Costea, Development Manager Gleeds România. Aceștia au adus în discuție teme precum: autorizare (procedură, termene, situații particulare), obligațiile principale în exploatare, riscurile, răspunderea și delegarea răspunderii.

Seminarul s-a bucurat de prezența reprezentanților celor mai importante societăți din piața de real estate locală, de la dezvoltatori imobiliari, retaileri, furnizori de servicii specializate, centre comerciale, depozite și clădiri de birourietc

Departamentul de real estate al PeliFilip, coordonat de Oana Bădărău, reunește una dintre cele mai mari echipe din domeniul imobiliar din România: 14 avocați, dintre care 2 parteneri și 5 avocați seniori. Echipa și-a dobândit reputația prin participarea la cele mai importante tranzacții de pe piața locală, în 2016 fiind implicată în peste 20 proiecte de real estate de top.