Printre cei care investesc în proprietăți istorice se numără atât fonduri de investiții, cât alte tipuri de companii sau persoane fizice.
În 2015-2016 a crescut numărul investitorilor interesaţi în a cumpăra clădiri istorice vechi, interbelice, situate în zone ultracentrale, pe care le renovează şi le introduc în circuitul comercial. În ultimii trei ani, investitori străini, dar şi români au cumpărat proprietăţi vechi, ultracentale şi le-au renovat, cu bugete care totalizează peste 100 milioane de euro, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară ESOP Consulting / Corfac International.
Printre aceşti investitori se numără şi grupuri specializate în investiţii imobiliare precum NEPI, Global Vision, Iberia, Hercesa, S+B Gruppe, dar şi companii sau persoane fizice care privesc această piaţă ca o variantă de plasament, precum compania FF Group Romania, care inaugurează o clădire istorică renovată în această lună.
„O proprietate ultracentrală, cu o arhitectură valoroasă, reprezintă o investiţie pe termen mediu şi lung, care își păstreză valoarea în timp sau există șanse destul de mari de creștere a valorii acestor proprietăți. Promovată la o chirie adaptată pieţei oricând îşi va găsi clienţi, fie din domeniul office, retail sau hotelier etc.”, explică Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting / Corfac International. ”Ca tendinţă, am remarcat că în ultimii doi ani au fost alese ca investiţii şi clădirile mai mari, de peste 1.000 de metri pătrați, care au necesitat bugete majore pentru renovare şi lucrări mai complexe, dar au şi generat suprafeţe de închiriat generoase, care pot servi pentru destinaţii mixte.
Ultima proprietate de acest gen intrată pe piaţă este cea a grupului FF Group Romania, situată în zona Magheru –Universitate, cu vizibilitate maximă, cu o suprafaţă totală construită de 4.858 mp şi cu o suprafaţă închiriabilă de 2.160 mp. Clădirea are două lifturi, pază 24 ore, CCTV, BMS, sistem de climatizare 4 pipe, cu aport de aer proaspăt şi centrală termică proprie. Spaţiile interioare sunt luminoase, cu o înălţime de circa 3 metri până la tavan, specifică vilelor vechi.
Un alt investitor de acelaşi calibru este şi grupul S+B Gruppe, care a renovat recent o clădire istorică de pe Bulevardul Magheru, cu o investiţie de 20 milioane de euro şi l-a transformat într-un centru mixt, de birouri şi spaţii comerciale, numit Magheru One. În total, Magheru One are o suprafaţă închiriabilă de 3.828 mp, cu un regim de înălţime de şase etaje + un etaj retras, cu 80 locuri de parcare subterane. Clădirea are BMS (Building Management System), generator pentru sisteme vitale, climatizare four pipe cu aport de aer proaspăt, două lifturi şi cablare voce date. Esop a intermediat două tranzacţii în această clădire, un spațiu fiind închiriat către o companie de media şi un alt spațiu către o companie din domeniul IT&C.
O alte proprietate renovată in ultima perioadă este cea a Global Vision, care a investit într-un centru de afaceri rezultat prin renovarea unei clădiri vechi, situată în zona ultracentrală, la Universitate, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 2.285 mp, dispusă pe S+P+4 etaje+mansardă. Spaţiile de birouri de închiriat aici sunt compartimentate modern, sub formă de open space partiţionat, iar clădirea beneficiază de toate facilităţile de secol 21 –climatizare prin unităţi split, lift Schindler, cablare voce date, generator de sisteme vitale şi pază 24 de ore. Aici se pot închiria birouri cu suprafeţe cuprinse între 182 mp şi 1.291 mp.
Proiectul NEPI din zona Piaţa Victoriei este de asemenea unul de anvergură, în trimestrul trei al acestui an urmând a se livra complexul numit Aviatorilor 8, cu un total 9.142 mp, din care 8.400 mp de spaţii de birouri. Aviatorilor 8 are în centru o clădire istorică veche, interbelică, Casa Mihai Oromolu. Proiectul, în care NEPI va investi, în total, 37 milioane de euro va avea şi o parcare subterană de 204 locuri.