Profilul persoanelor care aleg să investească în locuințe din România. Ce preferă și la ce randamente se așteaptă?

Oamenii de afaceri români investesc cel mai mult în locuințe în țara noastră, aceștia fiind urmați în top de cetățeni din state precum Israel, Germania, Franța și Italia, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Nordis.

investitii locuinte

Potrivit studiului, numărul investitorilor în proprietăți imobiliare a crescut în perioada 2016-2018. O parte semnificativă a celor care aleg să cumpere locuințe sunt oameni de afaceri care achiziționează unul sau două apartamente cu 2 camere.

„Cei care realizează investiții în domeniul imobiliar, atât pentru închiriere ulterioară sau revânzare cu profit, în principal sunt oameni de afaceri, manageri de top, oameni din spațiul public sau cei care își fac exit-ul din diverse business-uri și vor să asigure o parte din capital în plasamente mai sigure”, a declarat Florin Poștoacă, managerul Departamentului de Investiții din cadrul Nordis.

Acesta a mai explicat că plasamentele în imobiliare au ajuns să fie mai atractive ca depozitele bancare grație randamentelor de 5%-7% pe an.

investitii locuinte din romania

Din punctul de vedere al naționalității, 70% dintre investitori sunt români, dar interesați de proprietățile imobiliare din țara noastră sunt și israelienii, nemții, francezii și italienii.

Ce proprietăți preferă investitorii

Cea mai mare parte a celor care aleg să facă investiții în locuințe achiziționează unul sau două apartamente pe care le păstrează pentru închiriere.

Proprietățile în stadiu de proiect sunt preferate de investitorii care vor să obțină un profit mai bun și care acceptă un risc puțin mai mare.

Există, totodată, investitori care cumpără în cadrul aceluiași proiect un pachet de apartamente pentru închiriere sau revânzare ulterioară. De cele mai multe ori, în acest caz este angajat și un property manager care să gestioneze relația cu chiriașii sau cu potențialii cumpărători.

Cei care au apetit mai mare pentru risc încep dezvoltarea unor proiecte imobiliare sau aleg să intre în asociere în astfel de proiecte. Randamentele în acest caz ajung să depășească 25% pe an.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])