De ce este bine să oferiți agenților angajați în companiile imobiliare pe care le conduceți posibilitatea unui program flexibil.
Tendința este clară: companiile încep să ofere în măsură din ce în ce mai mare angajaților posibilitatea unui program flexibil. Cel puțin asta reiese dintr-un studiu realizat de către fondul de investiții austriac CA Immo, realizat pe un eşantion de 700 de companii chiriașe în clădirile sale de birouri din țări precum Germania, Austria, Plonia, România, Ungaria și Cehia.
”În prezent, 85% dintre companiile chestionate spun că oferă angajaților lor posturi de lucru fixe, în mod exclusiv sau predominant. Posturile de lucru mobile şi flexibile, fie în clădirile de birouri, fie sub forma muncii de acasă sunt principalul model pentru 29% din chiriașii noștri din prezent”, se arată în raport. ”La întrebarea legată de viitor, companiile au spus, în proporție de 34%, că posturile de muncă fixe vor predomina în organizațiile respective în mod exclusiv. Un procent de 38% dintre chiriașii chestionați consideră că în viitor vor oferi modele flexibile de muncă.”
Studiul realizat de CA Immo, companie ce deține în România o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați de spații de birouri distribuiți în cinci clădiri din București, relevă și faptul că peste o treime (36%) dintre companiile chiriașe se așteaptă să-și crească numărul de angajați. În aceste condiții, oferirea de condiții de muncă flexibile ar însemna o importantă economie în privința costurilor cu chiria.
Avantajele unui program flexibil pentru angajator vin și din altă direcție. ” Programul liber, flexibil reduce absenteismul și crește performanța angajaților”, spune Roxana Niciev, psiholog clinician, psihoterapeut în formare cognitiv-comportamentală.
Dorința în creștere a companiilor de a oferi angajaților un program de lucru flexibil reiese și din cel mai recent studiu Regus, furnizor de spații de lucru la nivel global. Astfel, 41% dintre oamenii de afaceri din România consideră că modul de lucru flexibil este soluţia ideală. ”Companiile au înţeles energia inovatoare puternică a antreprenorilor şi îşi propun să promoveze antreprenoriatul printre proprii angajaţi. Modul de lucru flexibil nu răspunde doar cererii angajaţilor de a beneficia de un echilibru mai bun între muncă şi viaţă personală, permiţându-le să lucreze după propriul lor program din amplasamente diferite, dar ajută în acelaşi timp şi comunicarea dintre angajaţii cu funcţii diferite, lărgindu-le perspectiva şi experienţa. Flexibilitatea şi informaţiile diverse pot ajuta angajaţii să gândească în afara tiparelor şi să caute inovaţia”, spune Ramona Iacob, director național Regus.