Proiectul de lege pentru ridicarea plafonului de TVA 5%, amendat. Suma a fost scăzută cu 20.000 de euro

Proiectul de lege prin care se dorește ridicarea plafonului până la care se pot cumpăra locuințe cu o cotă redusă de TVA de 5% a fost amendat în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, reducându-se valoarea recomandată de către inițiator.

Inițial se discuta despre modificare plafonului de preț de la 450.000 de lei, exclusiv TVA, la 750.000 de lei, sumă pe care inițiatorul proiectului o estima a fi echivalentă cu circa 160.000 de euro, exclusiv TVA.

„Necesitatea modificării rezultă din evoluția cursului de schimb leu/euro, evoluția prețurilor în domeniul imobiliar și noile realități economico-sociale actuale, inclusiv referitor la efectele pandemiei de COVID-19”, se menționa în expunerea de motive aferentă proiectului de lege.

De altfel, de la prezentarea proiectului de lege și până la ora actuală, cursul leu/euro a înregistrat deja o ușoară creștere(de la 4,8432 la 27 mai la 4,8705 în 28 septembrie, potrivit BNR. Pare puțin, dar suma se modifică de la 154.856 la 153.988 de euro, aproape 900 de euro se pierd în doar câteva luni).

Amendamentul propus în Comisia pentru buget, finanțe și bănci înlocuiește suma exprimată în lei (750.000 de lei), cu o sumă exprimată în euro, cu 20.000 de euro mai mică decât cea sugerată inițial. Astfel, pe viitor ar putea fi cumpărate cu TVA 5% locuințele cu o suprafață de cel mult 120 de mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 140.000 de euro, echivalent în lei, exclusiv TVA. În continuare, cota redusă de TVA s-ar putea aplica doar în cazul proprietăților care în momentul vânzării pot fi locuinte ca atare.

Plafonul maxim ajunge astfel să fie similar cu cel din programul Noua Casă, prin care poate fi luat un împrumut de până la 119.000 de euro (echivalent în lei la data încheierii antecontractului de vânzare-cumpărare) pentru imobilele noi, finalizate sau consolidate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului, cu un preț de vânzare de cel mult 140.000 de euro.

Proiectul de lege privind majorarea plafonului pentru cota redusă de TVA a fost întâmpinat cu destul de multă opoziție până acum. După ce a fost înregistrat la Senat spre sfârșitul lunii mai și a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social și de la Consiliul Legislativ, a obținut un aviz negativ de la Comisia pentru administrație publică cu unanimitate de voturi. Apoi, s-a încercat modificarea sumei de la 750.000 de lei la 500.000 de lei, dar amendamentul a fost respins.

A fost înscris, în august, pe ordinea de zi de la Senat și a fost respins cu majoritate de voturi. A trecut, ulterior, la Camera Deputaților și a primit un punct de vedere negativ din partea Guvernului. Pe scurt, s-a motivat că majorarea plafonului de la 450.000 la 750.000 de lei, respectiv 160.000 de euro, „ar depăși obiectivul urmărit de reglementarea comunitară și națională în cauză, respectiv caracterul social al locuinței a cărei livrare ar putea beneficia de cota redusă de TVA”, dar și că „aplicarea prevederilor inițiativei legislative ar genera un impact negativ asupra veniturilor din TVA, estimat la -0,2 miliarde de lei pentru anul 2021, respectiv -0,3 miliarde de lei pentru anul 2022”.

Vă reamintim că altă modificare a fost adusă în cazul cotei reduse de TVA de 5% la începutul anului trecut (Legea 30/2019). Atunci, au fost eliminate restricțiile privind suprafața terenului pe care este construită locuința (maximum 250 de mp) și cele prin care persoanele fizice pot achiziționa o singură locuință la această cotă redusă.

Am discutat despre artificiile pe care le fac românii pentru a evita plata unui TVA de 19% pentru locuințele pe care le cumpără cu Antoanela Comșa, Director General al Gran Via România, în cadrul celui mai nou webinar CPI. Opinia sa, mai jos.

Citește și: Bani de locuințe pentru tineri, de la dezvoltatori. Firmele din domeniu ar putea să transfere 1% din profit într-un fond special

Citește și: Au scăzut prețurile în Cluj-Napoca pe fondul pandemiei? Atât se negociază pe plan local

Citește și: Efectele pandemiei pe piața rezidențială din București, în câteva grafice simple

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])