Radiografia pieței închirierilor de apartamente de lux

Cele mai scumpe zone pe segmentul închirierilor de locuințe premium sunt Primăverii și Aviatorilor-Kiseleff, potrivit Knight Frank România.

bucuresti nordBucureștiul este principala destinație din România pentru expați, găzduind aproximativ 30.000 de străini cu drept legal de rezidență în Capitală, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară Knight Frank România. Francezii, germanii, italienii, turcii și chinezii sunt principalele naționalități prezente aici. În afară de București, orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța au atras recent un număr crescând de expați, datorită dezvoltării economice în creștere a acestor localități.

Segmentul rezidențial de închirieri corporate a avut o evoluție bună în ultimii doi ani, în contextul stabilizării pieței după criza financiară. Cererea pe acest segment de piață este generată în principal de manageri de top care conduc reprezentanțele locale ale companiilor multinaționale, ambasadori și personal diplomatic și oameni de afaceri. Vara este cea mai aglomerată perioadă din perspectiva mutărilor, întrucât acești clienți preferă să nu perturbe programul școlar al copiilor.

Oferta care să îndeplinească criteriile expaților atunci când vine vorba de locuire este mai degrabă limitată. Deși există proiecte construite parțial sau total în scopul închirierii, numărul lor este extrem de mic comparativ cu cele edificate pentru vânzare. Cu toate acestea, reprezentanții Knight Frank România spun că au observat recent un interes crescut din partea investitorilor în privința achiziției de mici portofolii de apartamente care pot genera venit din închiriere. Zonele premium în care se dezvoltă astfel de proiecte sunt Primăverii, Aviatorilor-Kiseleff și Herăstrău-Nordului. Estimările companiei de consultanță imobiliară arată că 25% din apartamentele de lux achizișionate sunt oferite ulterior spre închiriere. Interesul investitorilor este generat de faptul că randamentul brut adus de astfel de locuințe se situează la 6-7%, semnificativ mai mare decât cel ce poate fi obținut din depozitele bancare.

În București, cele mai mari chirii pe acest segment sunt în zonele Primăverii și Aviatorilor-Kiseleff, considerate cele mai exclusiviste amplasamente pe care le poate oferi Capitala.