Un metru pătrat de apartament în centrul Clujului s-a tranzacționat, anul trecut, în medie, cu 874 de euro.
În centrul Clujului au fost realizate, anul trecut, 718 tranzacţii imobiliare, potrivit unei analize realizate de compania Veridio cu spijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Dintre acestea, 680 au fost realizate prin finanţare proprie, iar 38 prin finanţare bancară.
În funcţie de tipul de locuinţă, cele mai multe tranzacţii, 407 la număr, au reprezentat apartamente, 29 au fost case, șapte – terenuri, în timp ce 275 sunt încadrate la categora „altele”. În cazul apartamentelor, preţul mediu de tranzacţionare a fost de 874 de euro pe metru pătrat. În total, valoarea totală a tranzacţiilor cu apartamente a fost de 20,47 milioane de euro, iar suprafaţa totală tranzacţionată în zonă a fost de 23.411 de metri pătraţi. Au fost tranzacţionate 79 de apartamente cu suprafaţa mai mică de 35 de metri pătraţi, 160 cu suprafaţa între 35 şi 55 de metri pătraţi, 92 între 55 şi 75 mp, 76 cu suprafaţa mai mare de 75 mp. Din perpectiva vechimii apartamentelor vândute în 2014, 328 dintre acestea au fost construite înainte de anul 2000, iar 79 – în mileniul al treilea.
În 2014, în centrul Clujului au fost tranzacţionate 29 de case, cu o valoare de cumulată de vânzare de 2.637.000 euro şi șapte de terenuri, cu o valoare cumulată a tranzacţiilor de 2.729.000 de euro.
Despre zona centrală a Clujului
Centrul reprezintă principala zonă culturală, financiară și administrativă a Clujului și cuprinde atât clădiri noi, cât și vechi, cu destinație mixtă. Este delimitat de strada Căii Ferate și râul Someș la nord, strada Pitești și râul Someș la est, strada B.P. Hașdeu și strada Avram Iancu la sud, strada Horea, strada Uzinei Electrice și strada Louis Pasteur la vest.
Densificarea zonei centrale s-a făcut prin numeroase construcții cu destinații mixte. Zonele rezidențiale ultracentrale includ zona Parcului Central, centrul vechi, Piața Cipariu, Piața Ștefan cel Mare.
Despre broşura „Tranzacţii imobiliare Cluj-Napoca”
“Apariţia primei broşuri referitoare la sinteza tranzacţiilor imobiliare înregistrate la o primărie din România a avut loc anul trecut, când împreună cu Direcţia Impozite şi Taxe a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca am elaborat documentul aferent perioade mai-decembrie 2013”, spune, în cuvântul înainte al broşurii, Adrian Vascu, senior partner Veridio şi preşedinte al ANEVAR.