Raport negativ pentru legea agenților imobiliari la Comisia pentru muncă. Motivația senatorilor

Propunerea legislativă prin care se dorește reglementarea profesiei de agent imobiliar a primit raport negativ de la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială, imediat după avizul negativ dat de Comisia juridică din Senat.

„Membrii Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială au hotărât, cu majoritate de voturi, să adopte raport de respingere, deoarece nu este cazul adoptării unei legi speciale de organizare a activității agenților imobiliari atâta timp cât actualmente aceștia sunt deja organizați” , se menționează în raportul comisiei.

„În consecință, Comisia pentru muncă, familie și protecție socială supune spre dezbatere și adoptare Plenului Senatului, raportul de respingere a propunerii legislative” , se adaugă în același document.

CONSULTĂ AICI TEXTUL PROPUNERII LEGISLATIVE

Până acum, propunerea legislativă (L125/2020) inițiată de trei deputați PNL – Gabriel Andronache, Ioan Cupșa și Florin-Claudiu Roman, a primit aviz favorabil în Consiliul Legislativ și în Consiliul Economic și Social, respectiv un aviz negativ de la Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări. Acesta din urmă nu a venit alături de o motivație clară care a stat la baza deciziei, dar a fost dat tot cu majoritate de voturi. Comisia permanentă pentru muncă din Senat cuprinde, în majoritate, membri PSD, președintele său fiind senatorul Ion Rotaru.

Noua propunere legislativă are ca scop readucerea în vigoare a normelor din Ordonanța nr.3/2000, care au fost declarate constituționale, și completarea lor cu dispoziții pentru elaborarea unui mecanism de atestare și reatestare dedicat agenților imobiliari. AFLĂ MAI MULTE DETALII AICI

Vă reamintim că Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, camera decizională fiind Camera Deputaților.

În momentul de față, serviciile imobiliare sunt reglementate la nivel național, în principal, prin Ordonanța nr. 21/1992 privind protecția consumatorului (cuprinde elemente privind desfășurarea activității de intermediere imobiliară, aspecte care nu trebuie să lipsească dintr-un contract, detalii despre plata comisionului, etc.), legea publicității și Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori.

Citește și: Intermediere sau exclusivitate? Modul de lucru preferat în diverse state din Europa și comisioanele practicate de agențiile imobiliare

Citește și: Ce câștiguri au avut agenții imobiliari în 2019? 7% au obținut aproape 4.200 de euro lunar

Citește și: Cinci pași simpli propuși vânzătorilor în vreme de COVID-19 de un trainer cu experiență internațională

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])