Răzvan Cuc (RE/MAX România) estimează o creștere de 8% a prețurilor locuințelor în 2018

Președintele RE/MAX România spune că, în contextul unei creșteri economice stabile, locuințele se vor scumpi, la anul cu aproximativ 8%. Ce spune Răzvan Cuc despre principalii poli rezidențiali din România, despre alternativele de finanțare, despre reprezentarea exclusivă și despre efectul modificărilor legislative din 2017?

Razvan Cuc, Director Regional REMAX RomaniaRăzvan Cuc, președintele RE/MAX România, a acordat un interviu site-ului companiei de consultanță imobiliară, în contextul în care, în vară, spunea că nu se poate vorbi despre un nou boom imobiliar în România. Redăm mai jos interviul integral.

Care va fi evoluția prețurilor pentru imobilele rezidențiale și comerciale în 2018?

Piața rezidențială depinde în foarte mare măsură de economia în ansamblu, cât și de eventualele turbulențe la nivel european și global. Însă, în contextul unei evoluții economice stabile, mizăm pe o creștere mai temperată în 2018 – în jur de 8% ca medie la nivel național, cu accente pe unele zone urbane cu dezvoltare mai accelerată. În zona pieței comerciale vedem tot o creștere, însă sub procentele din sectorul rezidențial.

Ce proiecte noi imobiliare se conturează pentru anii următori?

În 2018, se așteptă să fie livrate în piață proiecte de mare anvergură, atât în București, cât și în marile centre economice – Cluj, Timișoara, Iași și Brașov – astfel că 2018 poate depăși anul 2008 ca volume de unități noi locative.

Care sunt principalele regiuni de interes pentru domeniul imobiliar?

Bucureștiul rămâne cel mai interesant pol de dezvoltare ca volume în rezidențial și comercial, deși în ultimii doi ani nu a avut cele mai mari creșteri procentuale la nivel național.

Piața cea mai scumpă și cu cea mai mare creștere procentuală este reprezentată de Cluj – singura piață unde prețurile în rezidențial au ajuns la nivelul lui 2008.

Urmează apoi Timișoara și Constanța, Brașov și Iași, însă sunt și orașe de sub 200.000 de locuitori care, având industrii locale în creștere, devin tot mai interesante: Oradea, Sibiu sau chiar Alba Iulia.

Ce alternative există ca surse de finanțare privind investițiile imobiliare?

Una din soluțiile alternative utilizate de dezvoltatorii imobiliari sunt chiar de la clienți – în condițiile în care piețele atractive au cereri ce depășesc oferta și atrag clienții din faza de construcție sau chiar din faza de proiect. În aceste cazuri, dezvoltatorii cu viziune și un marketing bun atrag finanțare de la clienți prin încasarea eșalonată a construcției prin stabilire de tranșe pe stadii de evoluție a lucrărilor.

Care va fi gradul de adoptare al sistemului de vânzare prin reprezentare exclusivă?

Spre marea noastră bucurie, constatăm un interes tot mai ridicat al profesioniștilor din imobiliare către acest tip de servicii în real estate – reprezentarea exclusivă – care este de fapt singurul mod în care putem livra servicii cu valoare ridicată pentru clienți.

În intermediere – clasicul mod de operare în piață – un agent nu va putea niciodată să reprezinte cu adevărat interesele unei părți, pentru simplul motiv că părțile au interese radical diferite în tranzacție.

Dacă luăm exemplul pieței nord-americane, unde normele sunt clare și stricte, un agent nu va putea reprezenta decât o parte implicată în tranzacție: fie proprietarul, fie cumpărătorul / chiriașul. Din acest motiv, agentul imobiliar este indispensabil în tranzacții și are o cotă de acoperire în piață ce reprezintă peste 90% din tranzacții.

Astfel, vedem în piața din România o mare oportunitate în reprezentarea exclusivă care în termeni de volum are un potențial de creștere de 10 ori în următorii 10-15 ani, rămânând la latitudinea breslei să migreze spre aceste practici și să beneficieze de uriașul potențial existent.

Care va fi impactul modificărilor legislative apărute în 2017 pentru anul ce urmează?

Rămâne de văzut în ce fel se va schimbă programul Prima Casă, care credem că ar trebui să ajungă un program cu adevărat social. Modificările lui pot influența piața în zona de mass-market, însă alternativele de finanțare prin credite ipotecare au devenit tot mai competitive și vor putea prelua sau suplini volumele de creditare pentru a susține evoluția pieței.

În ansamblu, România rămâne o piață atractivă la nivel european și tot mai mulți investitori se uită spre noi, pregătind bugete din ce în ce mai mari, fiindcă România este încă una dintre cele mai ieftine piețe europene și cu unul dintre cele mai mari potențiale de apreciere pe termen mediu.