Răzvan Ionescu, Impact Developer & Contractor: TVA de 5% reprezintă un avantaj mare, dar așteptăm și o revizuire a pragului de 450.000 de lei

Eliminarea restricției de aplicare a cotei reduse de TVA de 5% doar la prima achiziție este de bun augur, dar o reviziuire a plafonului de preț de 450.000 de lei este necesară, spune Răzvan Ionescu, directorul de marketing al dezvoltatorului Impact Developer&Contractor.

razvan ionescu impact

„Există un avantaj mare acum prin modificarea modalității de aplicare a TVA-ului de 5%. Faptul că se poate aplica și la următoarele locuințe este pentru noi un semn foarte bun”, a declarat reprezentantul dezvoltatorului din portofoliul căruia fac parte proiectele Greenfield Residence și Luxuria Domenii Residence.

„Așteptăm și o revizuire a pragului pentru că a rămas la 450.000 de lei”, a mai adăugat Răzvan Ionescu, menționând că acest nivel se menține deja de câțiva ani.

„Noi facem foarte multe eforturi să ținem apartamentele cu 3 camere sub acest prag, însă creșterea cursului face acest lucru din ce în ce mai dificil”, a spus directorul de marketing al Impact Developer&Contractor, unul dintre cei mai vechi dezvoltatori activi în România, în cadrul unei emisiuni ZF Live. În opinia sa, faptul că plafonul rămâne la acest nivel ajunge să afecteze familiile cu unul sau doi copii aflate în căutarea unei locuințe.

Ionescu nu este singurul care a adus recent în discuție plafonul de 450.000 de lei. Spre sfârșitul lunii martie, și Andreea Comșa, CEO-ul Premier Estate Management, a discutat în cadrul evenimentului CPI Național 2019 despre necesitarea actualizării acestuia.

„Statul a resuscitat piața imobiliară cu TVA de 5% și ea este atât de dinamică tocmai datorită acestui TVA de 5%. A fost o măsură chiar mai importantă decât programul Prima Casă”, a declarat aceasta. În plus, faptul că, mai nou, cumpărătorii pot beneficia de cota redusă de TVA pentru mai multe achiziții a oferit „o mare gură de aer proaspăt” pieței, în opinia sa.

„Înțeleg că este un program social și nu poți să îl pui de 300.000 de euro, dar undeva la 150.000 de euro ar fi rezonabil. Astfel, un cumpărător care vrea un apartament cu 3 camere mai mare sau chiar unul cu 4 camere, într-o zonă bună a Bucureștiului, să poată să beneficieze de acest TVA 5%”, a mai explicat Comșa.

Nu de mult, reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis (ADIRU) ne menționau și ei că măsura de eliminarea a restricțiilor la TVA de 5% va încuraja și va stabiliza piața construcțiilor de locuințe noi, va veni în ajutorul tinerilor care vor putea face mai ușor un upgrade imobiliar și va genera venituri mai mari din taxe la bugetul de stat.

„Pentru piața imobiliară, efectele sunt extrem de benefice, din estimările noastre pe termen scurt și mediu această modificare este de natură să crească cererea de locuințe noi cu un procent de 25%-30%, fiind un factor catalizator pentru toți cei implicați în domeniul imobiliar”, ne-au declarat reprezentanții ADIRU la scurt timp de la intrarea în vigoare a modificării aduse în aplicarea cotei reduse de TVA de 5%.

Citește și: Aproape 11.300 de locuințe finalizate în București-Ilfov în 2018

Citește și: Ce economii fac românii care aleg să cumpere o locuință off-plan în București? „Prima scumpire apare când iese construcția din pământ”

Citește și: Cum văd managerii din construcții evoluția domeniului până în mai? Ce se întâmplă cu prețurile

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])