Regatta: Piața de evaluări imobiliare va crește cu 20% în 2016

Motivul pentru această creștere semnificativă este reprezentat de modificările din Codul Fiscal.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-house-image17988947Noile impozite pe clădiri ce au intrat în vigoare în acest an conform noului Cod Fiscal nu mai țin cont doar de calitatea proprietarului, persoană fizică sau persoană juridică, ci și de scopul utilizării clădirii.

“Piata de evaluări imobiliare va crește în acest an cu circa 20%, că urmare a modificărilor Codului Fiscal anunțate la sfârșitul anului trecut. Suntem foarte solicitați în ultimul timp pentru evaluări și am reușit să facem față numeroaselor cereri datorită bunei organizări a departamentului de evaluări”, spune Eduard Uzunov, proprietarul Regatta Real Estate, companie de consultanță imobiliară cu capital românesc. Solicitările primite de experții evaluatori autorizați cu care colaborează compania au crescut în ultimele luni cu peste 20%, ca urmare a schimbărilor fiscale anunțate la sfârșitul lui 2015.

Noile categorii sunt: folosirea clădirii în scop rezidențial/locuință, cu cote de impozitare între 0,08% și 0,2%; folosirea clădirii în activități economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinet etc) cu procente de impozitare între 0,2% și 1,5%, cu condiția ca aceste clădiri să fie reevaluate/construite/achiziționate în ultimii trei ani (în cazul persoanelor juridice) și în ultimii cinci ani (în cazul persoanelor fizice).

Sunt obligate să depună rapoarte de evaluare până la 31 martie 2016 persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale sau cu destinație mixtă și persoanele juridice care dețin orice tip de clădire (rezidențială, nerezidențială, mixtă).

Cotele de impozitare stabilite de Consiliul General al Municipiului Bucuresti sunt:

  • Pentru clădiri nerezidențiale deținute de persoane fizice : 0,2 % din valoarea impozabilă
  • Pentru clădiri rezidențiale deținute de persoane juridice : 0,2 % din valoarea impozabilă
  • Pentru clădiri nerezidențiale deținute de persoane juridice : 1,5 % din valoarea impozabilă

Pentru clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice și folosite în scop nerezidențial, în cazul în care construcția nu este reevaluată/construită/achiziționată în ultimii cinci ani, procentul de impozitare va fi de 2% din valoarea clădirii, situație în care impozitul poate să depășească și de 20 de ori nivelul actual.

Pentru clădirile aflate în proprietatea persoanelor juridice și folosite în scop nerezidențial, în cazul în care construcția nu este reevaluată/construită/achiziționată în ultimii trei ani, procentul de impozitare va fi de 5% din valoarea clădirii.

Rapoartele de evaluare nu sunt necesare în cazul persoanelor fizice care dețin o clădire cu destinație rezidențială la adresa căreia au declarat un sediu social al unei companii, dacă nu se desfășoară și o activitate economică la acea adresă și nu se deduc cheltuielile aferente spațiului. Contribuabilul trebuie să depună totuși o declarație până la data de 31 martie 2016.

Rapoartele de evaluare vor conține un tip de valoare care se numește valoarea impozabilă. Această valoare nu conține TVA și nu se înregistrează în situațiile financiare ale contribuabililor persoane juridice. Pentru orice alt scop decât stabilirea valorii impozabile se vor solicita rapoarte de evaluare ce vor conține tipul de valoare conform cu standardele de evaluare în vigoare, pentru scopul respectiv, oricând în timpul anului.