RE/MAX Grup de Lux: Piața imobiliară clujeană, 1 mld. euro în 2016

RE/MAX Grup de Lux, una dintre primele francize RE/MAX  în România şi în Cluj-Napoca, estimează că piaţa imobiliară clujeană va ajunge, în acest an, la o valoare de peste 1 miliard de euro.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-real-estate-market-male-hands-around-house-made-euro-banknotes-concept-image31110846Ramona Cuc, Broker – Owner RE/MAX Grup de Lux, spune că în, acest an, din totalul tranzacţiilor pe piaţa clujeană, circa 75% vor implica proprietăţi rezidenţiale, restul de 25% fiind împărţite între proprietăți de tip office, comercial sau industrial.

„Putem spune că 2016 este un an promiţător, în care estimăm că toate tranzacţiile, fie ca sunt vânzări – achiziţii sau închirieri, pe orice segment, vor ajunge la o valoare totală de peste 1 miliard de euro”, a declarat Ramona Cuc. „Preţul mediu pe segmentul rezidenţial este, în acest moment,  cel mai mare din ţară – undeva la circa 1.200 euro/mp, cu vârfuri ce depăşesc uşor 1.500 euro/mp”.

Potrivit afimațiilor sale,  pe segmentul rezidențial preţurile au crescut cu circa 12% în ultimul an şi, în acelaşi timp, au fost livrate multe unităţi locative noi în Cluj-Napoca, dar şi în Floreşti.

Afaceri de peste 1,25 milioane de lei pentru RE/MAX Grup de Lux

Un business pornit în urmă cu 20 de ani şi afiliat apoi reţelei RE/MAX, Grup de Lux a raportat în 2015 o cifră de afaceri, realizată din comisioanele încasate, de circa 1,25 milioane de lei, din care peste  74% sunt obţinute din tranzacţii de vânzare-cumpărare.

Ramona Cuc“Peste 70% din cifra de afaceri reprezintă tranzacţii în reprezentare exclusivă pentru proprietar, în care agentul reprezintă exclusiv interesele proprietarilor, implicându-se cu toată energia şi expertiza lui şi a reţelei  în interesul proprietarului. Astfel, agentul are interes în a colabora cu orice alt agent din piaţă în identificarea unui cumpărător, scurtând astfel şi timpul de tranzacţionare”, explică Ramona Cuc.

În ceea ce priveşte ponderea tranzacţiilor pe segmentul rezidenţial, acestea însumează 72% din business-ul companiei, restul de 28% revenind tranzacţiilor pe segmentele comercial, office şi industrial.

Cea mai mare tranzacţie – 10 milioane de euro

Cea mai mare tranzacţie din istoria biroului RE/MAX Grup de Lux  a fost cu un imobil istoric în Cluj-Napoca, contractat la 10 milioane de euro şi tranzacţionat între două societăţi comerciale.

Printre tranzacţiile importante ale biroului se numără şi câteva clădiri istorice de referinţă ale Clujului – Hotel Continental, Policlinica Studenţească, Căminul Conservatorului sau Vila Tatar.

“De asemenea, au fost clădiri importante de birouri pe care le-am tranzacţionat exclusiv – Power Business Center sau Maestro Business Center – cât şi alte proprietăţi mari din categoria comercial, dar şi terenuri importante pentru dezvoltări imobiliare, cu valori de tranzacţionare de peste 1 milion de euro”, adaugă Ramona Cuc.