RE/MAX: Piața rezidențială, creștere de 5% în 2015

Achiziția de apartamente din stadiu de proiect revine, însă cumpărătorii sunt mult mai atenți în privința finanțării.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-real-estate-accounting-retro-style-composition-subject-d-rendered-image-image52340492În primele șase luni ale acestui an, piața imobiliară rezidenţială a crescut cu circa 5%, potrivit reprezentanților RE/MAX România, fapt demonstrat și de numărul mare de proiecte rezidențiale finalizate sau aflate în curs de dezvoltare în toate centrele economice ale țării.

„În acest prim semestru s-a simțit o efervescență puternică în special în București, dar și în alte orașe importante ale țării, precum Cluj-Napoca, Braşov sau Iași. Sunt foarte multe proiecte în plin proces de construcție, precum și în etapa de proiectare, ceea ce înseamnă că următoarea perioadă a anului se arată benefică pentru accelerarea numărului de unități livrate”, spune Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România.

Reprezentantul companiei distinge o schimbare notabilă în comportamentul vânzătorilor, care, în anii de criză pe piaţa de real-estate, au înţeles că succesul unei vânzări necesită concesii severe. În același timp, cumpărătorii au devenit mult mai analitici și pretențioși și își adaptează cererile după un raționament conservativ, în funcție de bugetele disponibile.

Razvan Cuc, Director Regional REMAX Romania„Sperăm ca în cazul revenirii unei perioade similare cu cea a boom-ului imobiliar, comportamentul de achiziție al românilor să rămână cel cumpătat de astăzi și nu cel din anii 2000, când s-au făcut foarte multe greșeli în tranzacțiile imobiliare, greşeli legate în primul rând de o supraîndatorare excesivă”, a completat Răzvan Cuc (foto).

Și pentru că a venit vorba despre perioada de boom, reprezentanții RE/MAX România spun că în piață a revenit tendința de achiziție de locuințe aflate în stadiul de proiect, care a mai fost întâlnită, în România, în intervalul 2006-2008. ”Chiar dacă acum cumpărătorii au alte criterii la achiziţia unei locuinţe, tot mai mulţi aleg să achiziționeze un imobil încă din faza incipientă, când acesta există doar la nivel de planșetă – acest comportament fiind caracteristic în special proiectelor foarte bine localizate”, explică Răzvan Cuc.

Șeful RE/MAX România subliniază că, deşi românii au început din nou să cumpere locuinţe din faza de proiect, aceştia analizează în primul rând nevoile pe care le au, raportate la buget şi nu mai investesc în proprietăţi prea mari sau prea costisitoare în ceea ce priveşte întreţinerea.

Acelaşi comportament este regăsit şi în situaţia construcţiei de case individuale – beneficiarii îşi analizează mai atent nevoile proiectând şi realizând proiectul adaptat la bugetul de construire şi la cel de întreţinere în utilizare.

Ce ne rezervă ultimele luni din an?

Dacă la începutul anului estimările jucătorilor din rezidențial vizau o creștere de maxim 5% a pieței imobiliare, atât din punct de vedere al prețurilor, cât și perspectiva numărului de tranzacții, evoluția pozitivă a pieței în prima parte a anului încurajează specialiștii să aprecieze o depășire a procentului inițial, care se va regăsi în prețurile medii din orașele mari ale țării.

„Probabil cel mai important factor care a condus la rezultatele pozitive din prima parte a anului a fost facilitarea accesului la finanțare. Dacă privim în detaliu, creșterea pieței imobiliare este corelată cu creșterea economică a țării”, a menționat reprezentantul companiei.

Dincolo de evoluţia pozitivă pe segmentul rezidenţiale, Răzvan Cuc a mai subliniat că avansul pieţei s-a putut observa şi pe segmentele de birouri, comercial sau logistic.