RE/MAX: Terenurile, în topul tranzacțiilor imobiliare

Suprafața medie achiziţionată pentru construcția unei case în România este de 500 de metri pătrați.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-spring-banner-rent-sale-real-estate-image20487170Principalii clienți pentru terenurile cu potențial de construire sunt dezvoltatorii mici şi mijlocii, potrivit RE/MAX România. În plus, terenurile devin din ce în ce mai des solicitate și pentru construcții individuale.

„Spre deosebire de perioada din 2007 – 2008, cumpărătorii nu mai caută terenurile speculativ, ci își îndreaptă atenția către zonele care oferă un potențial crescut de construire și coeficienți de urbanism cerți”, spune Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România.

Potrivit acestuia, poziţionarea rămâne cel mai important criteriu în selectarea terenului potrivit, achiziția fiind determinată ulterior și de alte aspecte precum accesul la utilități, drumuri, intrări și vecinătăți.

În ceea ce privește orașele în care se remarcă o creștere semnificativă a vânzărilor de terenuri, Răzvan Cuc afirmă că București, Cluj-Napoca, Brașov și Iași sunt printre cele mai efervescente zone. De altfel, în primele șase luni ale acestui an, în aceste orașe, piața imobiliară a crescut cu circa 5% datorită numărului mare de proiecte rezidențiale finalizate sau aflate în curs de dezvoltare. De asemenea, ținând cont și de evoluția pozitivă a economiei naționale, RE/MAX estimează că terenurile care stau la baza oricărui tip de dezvoltare vor rămâne pe un trend ascendent și pe parcursul anului viitor.

„Raportat la piața imobiliară, considerăm că terenurile reprezintă investiția cu cel mai mare potențial de creștere, însă, pentru ca investitorul să obțină rezultate bune pe termen lung, recomandarea noastră este abordarea unor consultanți imobiliari calificați și experimentați, care pot identifica și argumenta potențialul acestor suprafețe”, a mai adăugat reprezentantul companiei.

500 mp – suprafața medie achiziționată pentru construcția unei case

În afară de terenurile achiziționate pentru dezvoltarea spațiilor industrial – comerciale, logistice sau de producție, mulți clienți provin din zona rezidențială și vizează terenuri ale căror suprafețe variază între 400 și 600 de metri pătrați, cu scopul de a construi case/vile cu grădină, fie individual, fie în asocieri mici.

„Pentru construcții individuale, suprafaţa medie cumpărată este de circa 500 de metri pătrați, însă sunt și clienți care solicită terenuri mai întinse, care să ofere un grad de intimitate și confort sporit”, spune Răzvan Cuc.