800.000 mp de spații office, livrați în Capitală în cel mult 4 ani. Acest pol de business atrage privirile investitorilor

Spații office noi cu o suprafață de circa 800.000 de mp sunt așteptate în Capitală pe parcursul următorilor ani, potrivit estimărilor realizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Un factor important care va fi luat de acum în calcul de către dezvoltatori este reprezentant de impactul muncii de acasă, model de lucru experientat la scară largă în perioada de lockdown.

„În acest moment se află în construcție noi spații de birouri cu o suprafață de aproximativ 400.000 de mp. Există, de asemenea, proiecte aflate în diverse stadii de planificare, mai mult sau mai puțin avansate, cu o suprafață tot de circa 400.000 de mp, deci ne așteptăm ca în următorii 3-4 ani să vedem noi dezvoltări de spații de birouri de aproximativ 800.000 de mp la nivelul întregului oraș”, a declarat Vlad Săftoiu, Research Analyst pentru Cushman & Wakefield Echinox, invitat la emisiunea imoExpert.

Din total, 200.000 de mp ar urma să fie livrați în perioada următoare în polul de business situat în zona de centru-vest a Bucureștiului, deci pornind din Grozăvești și până în zona Progresului. Acest lucru reconfirmă apetitul multor investitori pentru această parte a orașului.

Sursă: date Cushman & Wakefield Echinox

Cele mai mari proiecte aflate în construcție aici dispun și de acces facil la metrou. One Cotroceni Park va fi conectat direct la stația de metrou Academia Militară și va aduce pe piață 75.000 de mp de spații office. Campus 6.2 și 6.3 vor livra 41.000 de mp care vor putea fi accesați atât prin stația de metrou Politehnică, cât și prin noua stație Orizont.

În total, la ora actuală aproape 20.000 de angajați ai companiilor care au sedii în clădirile de birouri situate în zonele Eroilor-Progresului-Politehnică au acces mai facil la birou, odată cu inaugurarea noului tronson de metrou Râul Doamnei-Eroilor. Dacă dezvoltările vor continua conform planurilor, numărul angajaților care se vor bucura de această lucrare de infrastructură ar putea să ajungă până spre 40.000 în următorii ani.

Un aspect important care va fi luat în calcul în continuare de către investitori, atunci când vor lua decizii cu privire la dezvoltările viitoare de pe segmentul office, va fi cel al muncii de acasă. Evoluția lucrurilor în următoarele 12-18 luni va fi vitală în acest sens.

Potrivit unui studiu recent realizat tot de Cushman & Wakefield Echinox, doar 7% dintre angajați și-ar dori, la ora actuală, să lucreze exclusiv de acasă și după depășirea pandemiei. Mulți ar alege, în schimb, un program mixt. Cel mai dorit ar implica trei zile petrecute la birou pe săptămână și două acasă.

Pentru ca birourile să-și crească atractivitatea în rândul angajaților, acestea ar trebui să fie situate mai aproape de casă (59%), să beneficieze de mai multe spații verzi (44%) și să fie mai sigure, având un grad de densitate mai scăzut (39%) și fiind mai bine ventilate (30%).

Citește și: 47% dintre cei care își caută apartament în Drumul Taberei vor o locuință lângă metrou. Ce potențial de dezvoltare există pe segmentul nou?

Citește și: Impactul avut de șapte luni de pandemie pe piața apartamentelor din București. Dezvoltatorii anunță, în continuare, investiții majore

Citește și: Cerere tot mai mare pentru case în România. Amenințarea unui nou lockdown face ca tendința să se mențină pe viitor

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])