Rezultate peste așteptări în 2020. Iată de ce nu se repetă scenariul 2009-2010, iar 2021 va fi un an al revenirii

Rezultatele obținute în 2020 au depășit așteptările pesimiste din primăvară, anul acesta reprezentând unul dintre vârfurile actualului ciclu economic în ceea ce privește investițiile în active imobiliare comerciale. Sectorul de spații industriale și logistice a avut un an bun, iar pe segmentul spațiilor office se văd deja semnale pozitive. 2021 se preconizează a fi un an al revenirii, potrivit Colliers International, dar cu semne de întrebare legate de viteza și modul în care acest lucru se va întâmpla.

„Anul care tocmai se încheie nu a fost deloc atât de rău pe cât părea în primăvară, deși evoluția e dificil de comparat în raport cu previziunile de la începutul anului. Pentru zona de investiții a fost chiar un an foarte bun, în linie cu așteptările inițiale. Și, deși piața are o anumită inerție – astfel că probabil 2021 ar putea fi ceva mai slab din punct de vedere al investițiilor – 2020 a confirmat că România are potențialul să fie un jucător cu greutate mult mai mare la nivel regional”, spune Laurențiu Lazăr, Managing Partner la Colliers International.

Piața investițiilor imobiliare va încheia anul cu un volum de circa 900 de milioane de euro, în creștere cu aproximativ 40% față de 2019. Acesta reprezintă echivalentul a aproximativ 9% din volumul estimat pentru cele mai mari șase țări din estul Europei, aproape dublu față de ponderea de 4,7% din 2019.

Piața de spații industriale și logistice va încheia 2020 puternic, după ce tranzacțiile de închirieri la 9 luni au depășit cu aproape o treime volumul din perioada similară a anului trecut și s-au apropiat de 400.000 de mp. Stocul este subdimensionat față de nevoile reale ale economiei românești, ceea ce sugerează că mai există mult loc de creștere în anii următori pe acest plan, spun cei de la Colliers International.

Sectorul office a fost cel mai afectat de pandemie, în condițiile în care cei mai mulți angajați au lucrat de acasă o lungă perioadă de timp. Retailul a avut, de asemenea, de suferit, după ce mai multe spații comerciale au fost închise temporar în perioada stării de urgență.

„Sectoarele de birouri și de comerț cu amănuntul au fost afectate de evoluția pandemiei de COVID-19, dar chiar și aici se văd unele semnale pozitive”, a explicat Lazăr.

„În absența unor șocuri majore pe piața muncii, consumul deja a revenit la valori de dinaintea debutului pandemiei, în timp ce pentru sectorul de birouri ultimele luni au întărit convingerea că, în majoritatea cazurilor, nu se poate lucra de acasă în mod constant și pe termen lung. Vaccinul ne oferă speranța că, în aceste două sectoare, lucrurile vor reveni într-o măsură destul de mare la normal”, a mai adăugat el.

Potrivit estimărilor Colliers International, pe aceste segmente de piață rata de neocupare va crește, continuând tendința din 2020, mai ales că anul viitor vor fi livrați aproape 300.000 de mp în clădiri aflate în construcție, dublu față de anul acesta. Este posibil, totodată, ca o mare parte din firme să-și reducă suprafețele ocupate pentru a acomoda lucrul de la distanță la nivel permanent. Chiar și în aceste condiții, fiind vorba despre un stoc subdimensionat la nivel național, ratele de neocupare în creștere pot fi absorbite de către piață în timp.

„Anul 2021 se anunță a avea multe provocări, dar am avut până acum destule semne care să ne arate că nu se repetă deloc scenariul din 2009-2010”, a ținut să sublinieze Laurențiu Lazăr, adăugând că printre aceste semnale se numără revenirea mult mai rapidă a multiplilor indicatori macroeconomici și încrederea mare a investitorilor străini și a băncilor în economia locală.

Citește și: 800.000 mp de spații office, livrați în Capitală în cel mult 4 ani. Acest pol de business atrage privirile investitorilor

Citește și: O clădire de birouri din Londra, prima certificată cu standardul dezvoltat în România IMMUNE Building Standard. Urmează una din București

Citește și: 2020, o retrospectivă. Cum au evoluat principalii indicatori în acest an marcat de pandemie?

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])