Spații de retail, stoc de peste 3,7 milioane de mp în România. Ce se livrează în a doua jumătate a lui 2019

Stocul total de spații de retail modern din România a ajuns, în prima jumătate a lui 2019, la 3,74 milioane de mp. Doar de la începutul anului, s-au finalizat extensiile programate pentru două centre comerciale existente deja în Sibiu și Constanța și s-a deschis în București cel mai mare magazin IKEA din Europa de Sud-Est. În a doua parte a lui 2019, dezvoltatorii vor livra 150.000 de mp de spații comerciale în mai multe orașe din țară, potrivit raportului H1 Romania Retail MarketBeat, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman&Wakefield Echinox.

Cel mai mare proiect care va fi livrat pe parcursul anului este centrul comercial Festival Centrum dezvoltat de NEPI Rockcastle în Sibiu. Acesta va dispune de o suprafață închiriabilă de 42.000 de mp.

Tot în 2019, este așteptată și finalizarea lucrărilor pentru extensia Iulius Mall din Timișoara, parte a proiectului mixt Iulius Town dezvoltat de Iulius Group în parteneriat cu fondul olandez de investiții Atterbury. Astfel, Iulius Mall va deveni cel mai mare proiect de retail modern din țara noastră, suprafața sa închiriabilă depășind pragul de 100.000 de mp.

Prime Kapital va livra, totodată, proiectul Zalău Value Center, iar Ceetrus va extinde centrul comercial Auchan Satu Mare. La toate acestea se adaugă și extinderea fostului Aurora Shopping Mall din Buzău, preluat de NEPI Rockcastle, redenumit Shopping City Buzău, modernizat și extins cu o investiție de peste 16 milioane de euro.

La nivelul Capitalei, suprafața mall-urilor, parcurilor de retail și galeriilor comerciale a ajuns la 1,19 milioane de mp, cu o densitate de 651 de mp/1.000 de locuitori, de 3,5 ori mai mare față de media națională.

Aici se așteaptă finalizarea parcului de retail DN1 Value Center, dezvoltat tot de Prima Kapital, care va dispune de o suprafață de 28.500 de mp, dar și extinderea Veranda Mall din zona Obor cu 7.000 de mp. Pentru anul viitor este programată, de asemenea, extinderea centrului comercial Colosseum din nord-vestul orașului.

Chiria headline a unui spațiu de 100 de mp situat într-un centru comercial dominant din Capitală atinge nivelul de 80-100 de euro/mp. În proiecte similare din principalele orașe regionale, ca Timișoara, Cluj-Napoca sau Iași, chiriile se mențin între 37 și 42 de euro/mp pe lună. În orașele secundare, nivelul scade până la 28-33 de euro/mp pe lună.

Citește și: România, pe locul cinci în Europa la dezvoltarea parcurilor de retail. Stocul se ridică la 1,3 milioane de mp

Citește și: Cum au evoluat tranzacțiile pe segmentul office în prima jumătate a lui 2019? Dacă se menține ritmul, nivelul din 2018 poate fi depășit cu 20% anul acesta

Citește și: Ar „fugi” mâine din polii de business ai Bucureștiului. În ce zone ar reloca angajații sediile firmelor și unde se dezvoltă, de fapt, spații office

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])