În luna februarie 2017 a fost anunțat plafonul pentru programul guvernamental Prima Casă, prețurile apartamentelor s-au înscris clar pe o pantă ascendentă ce avea să dureze tot anul, iar terenurile reveneau în forță în atenția dezvoltatorilor rezidențiali.
Plafonul de garantare pentru programul Prima Casă a fost stabilit pe 27 februarie printr-o Hotărâre adoptată de Guvern, ridicându-se, în total, la 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintau plafonul nou, restul de 175,5 milioane lei reprezentând diferența rămasă nealocată sau neutilizată din anul 2016.
Normele metodologice de implementare a programului „Prima casă” au fost modificate în ședința menționată, astfel încât să fie armonizate cu modificările aduse acestui program prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 97/2016.Astfel, se introducea un nou set de definiţii ale locuinţelor care se pot achiziţiona/construi prin Program. Prin locuinţă nouă, în sensul Programului „Prima casă”, se înţelegea orice imobil care respectă cerinţele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, aveau să fie asimilate locuinţelor noi.
Mai multe detalii AICI
Indicele Imobiliare.ro, creștere de 1,3%
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat la nivel național de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi) se majora cu 1,3% în prima lună din 2017, fapt menționat în luna februarie.
La sfârșitul lunii decembrie 2016, prețul mediu pe metru pătrat util era, la nivel national, de 1.050 de, iar în luna ianuarie a crescut până la 1.064 de euro pe metru pătrat, conform Indicelui Imobiliare.ro. Valoarea din ianuarie 2017, comunicată în februarie, era cu 9,6% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului precedent, respectiv 971 de euro pe metru pătrat. Important de menționat este că, în urma realinierii pretențiilor proprietarilor pe parcursul lui ianuarie, Bucureștiul ocupa în momentul respectiv prima poziție în clasamentul scumpirilor la 12 luni, surclasând astfel Cluj-Napoca și Timișoara.
Mai multe detalii AICI
Creșterea cererii pentru terenuri din partea dezvoltatorilor rezidențiali
Piața de terenuri din România s-a caracterizat în 2016 printr-o cerere crescută din partea segmentelor de rezidenial și retail, se arăta într-o analiză din februarie a companiei de consultanță imobiliară Colliers International Romania.
”Interesul față de aceste sectoare se va menține și pe parcursul anului 2017, iar atenția investitorilor se va îndrepta cu precădere spre dezvoltarea proiectelor rezidențiale și mixte, care pot oferi un ecosistem complet. Obstacolele administrative au determinat amânarea multor tranzacții pentru 2017, astfel că piața de terenuri poate înregistra rezultate foarte bune în decursul acestui an, nu numai în București, ci și în alte orașe majore din țară”, se preciza în raportul menționat.
Mai multe detalii AICI