Rezidențial 2016: Semne bune anul are! (I)

”Viitorul și trecutul/Sunt a filei două fețe/Vede-n capăt începutul/Cine știe să le-nvețe” – Mihai Eminescu, ”Glossă”.

tranzactii imobiliare 2Versurile poeziei scrise de Mihai Eminescu, publicată cu mai bine de 130 de ani în urmă, ilustrează perfect abordarea pe care ar trebui să o avem la început de an 2016. Semnele din trecut, adică din anul ce s-a încheiat de câteva zile, pe care le vom detalia în cele ce urmează, arată că 2016 va fi un an bun pentru segmentul rezidențial. Și totuși, nu trebuie să repetăm greșelile trecutului, ci ar fi bine să adoptăm o tactică precaută, fără să ratăm oportunități.

Pentru a ne da seama cum va fi anul acesta din perspectiva rezidențialului, am luat în calcul patru factori: situația stocului de locuințe și a autorizațiilor de construire, nevoia imobiliară și anunțurile dezvoltatorilor, situația soldului creditelor pentru locuințe și evoluția din sectorul terenurilor.

În acest prim episod al miniserialului ”Rezidențial 2016: Semne bune anul are!” ne vom îndrepta ateția asupra situației stocului de locuințe și a autorizațiilor de construire.

În ultimii șase ani, adică în perioada 2009-2014 au fost livrate 290.000 de locuințe la nivel național – 60.000 de unități pe an – , potrivit unei analize realizate de RealTime.  Potrivit reprezentanților companiei de consultanță imobiliară RealTime, România are nevoie de zeci de mii de locuințe, însă construite în corelație cu obiceiurile de consum ale populației. În ultimii șase ani, livrările de locuințe noi au reprezentat doar 7% din fondul locativ modern, adică din stocul de locuințe care au baia în interior și sunt racordate la termoficare sau dispun de central proprie.

Potrivit statisticilor, doar 44% (3.755.000 de locuințe) din fondul locativ la nivel național (8.450.000 de unități) reprezintă stocul efectiv de locuințe moderne, mai exact cele care au baia în interior și sunt racordate la termoficare sau dispun de centrală proprie. În ultimii șase ani, adică în perioada 2009-2014 au fost livrate 290.000 de locuințe la nivel național – 60.000 de unități pe an – , reprezentând un procent de doar 7% din acest fondul total.

În aceste condiții nu este de mirare că anul trecut au fost demarate multe construcții rezidențiale noi. Semnale în acest sens au tot venit pe parcursul lui 2015. De pildă, producătorul de blocuri de zidărie termoizolantă Xella livrase, la sfârșitul lunii octombrie, produse pentru construcția a peste 5.000 de apartamente.

Optimismul dezvoltatorilor și constructorilor de locuințe reiese de altfel și din datele referitoare la autorizațiile de construire. Astfel, în perioada ianuarie – noiembrie 2015 a fost autorizată o suprafață utilă totală de 7,32 milioane de metri pătrați de clădiri rezidențiale, față de 6,58 milioane de metri pătrați în perioada similară din 2015.

De altfel, 2015 a fost cel mai bun an din istoria rezidențialului românesc modern, potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania. După ce în 2014 a fost înregistrat un vârf al anilor de după boom-ul economic – au fost finalizate 10.110 locuințe în București și împrejurimi, nivel depășit, în perioada 2008-2013, într-un singur an,2008, când au fost finalizate 10.192 de locuințe -, în 2015, potrivit estimărilor din octombrie ale companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania, urmau să fie finalizate peste 11.000 de unități locative.

Despre toate aceste tendințe și nu numai vom vorbi și la CPI Național, eveniment ce va avea loc în zilele de 10 și 11 februarie la București. Nu uitați să vă înscrieți AICI la Premiile Imobiliare.ro, ce vor fi decernate în cadrul unei gale la CPI Național.