Rezidențialul berlinez, pe primul loc în preferințele marilor investitori

Berlinul este pe primul loc în clasamentul ”Emerging Trends in Real Estate Europe”, care analizează atractivitatea, pentru investitori, a principalelor piețe imobiliare de pe Bătrânul Continent. Ce se întâmplă cu România?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-apartment-house-berlin-image32227658Concurenţa acerbă pentru activele de clasă A pe principalele pieţe imobiliare ale Europei îi determină pe investitori să-şi mute atenţia spre pieţele în redresare şi activele de clasă secundară, conform studiului Emerging Trends in Real Estate® Europe 2015, realizat de Urban Land Institute (ULI) şi PwC. Raportul subliniază o creştere a oportunităţilor de investiţii imobiliare într-un număr mare de oraşe care au fost lovite în plin în timpul ultimei recesiuni şi care au avut parte de urcări bruşte în top, cum ar fi Madridul (în urcare cu 16 poziţii), Atena (23 de poziţii), Birmingham (14 poziţii), Amsterdam (17 locuri) şi Lisabona (17 poziţii).

Raportul arată că, în ciuda incertitudinilor economice din Europa, proprietăţile imobiliare rămân un teren fertil pentru investitorii imobiliari. Aceștia dispun de capital provenind de la fonduri suverane de investiţii şi fonduri de pensii din Asia şi America de Nord, se mută în medii mai puţin competitive şi îşi îndreaptă atenţia către active de clasă secundară şi oportunităţi de dezvoltare. De exemplu, Berlinul (Foto sus: proprietate rezidențială berlineză, cu mai multe apartamente, de secol XIX, restaurată)  a depăşit oraşul Munchen ca piaţa principală europeană de investiţii, dat fiind că este mai ieftin decât alte oraşe germane mari.

Top 5 pieţe de investiţii pentru 2015

1

Berlin: Oraşul a urcat în clasament înlocuind München ca ocupant al locului 1. Deşi tradiţional dominat de cumpărători domestici, climatul de investiţii s-a schimbat pe măsură ce investitorii internaţionali sunt atraşi în număr mare în oraş. Oraşul este o „zonă fierbinte” pentru sectorul media şi tehnologie, iar populaţia sa tânără a ajutat la creşterea atractivităţii pentru investitorii în sectorul rezidenţial.

2

Dublin: Clasat din nou pe locul doi, oraşul a avut încă un an puternic în care investitorii s-au înghesuit pentru a pune mâna pe oportunităţile pe care le oferă. Povestea este una de succes: o creştere puternică a cererii de proprietăţi de închiriat în condiţiile unei oferte reduse, creşterea ocupării forţei de muncă şi îmbunătăţirea condiţiilor economice generale. Valoarea chiriilor de spaţii de birouri este în creştere puternică, dar mai are până să atingă vârful de înainte de criză.

3

Madrid: Oraşul spaniol a urcat în topul perspectivelor de investiţii în anul acesta şi mulţi investitori internaţionali sunt atraşi de acesta. Însă un subiect amplu dezbătut de investitorii oportunişti este dacă Spania oferă perspective solide de creştere pe termen lung.

4

Hamburg: Oraşul a coborât un loc anul acesta, dar doar datorită interesului investitorilor pentru pieţe mai mici, mai degrabă decât din cauza degradării perspectivelor economice ale oraşului. Investitorii internaţionali inundă Hamburgul fiind responsabili de jumătate din tranzacţiile de 2,4 mld. de euro înregistrate în oraş în primele trei trimestre ale lui 2014. Populaţia sa în creştere justifică avansul puternic din segmentul rezidenţial.

5

Atena: Capitala Greciei a avut cel mai mare salt în topul anului acesta – 23 de poziţii până pe locul 5. În rapoartele recente Emerging Trends, investitorii au indicat o disponibilitate de a intra pe alte pieţe aflate în dificultate cum ar fi Spania, Irlanda şi Italia, dar şi Grecia începe să se bucure de atenţie. Deşi cea mai lovită piaţă din Europa în urma crizei rămâne fragilă, câţiva „investitori pionieri” caută să profite de oportunităţile de dinainte de aşteptata redresare economică.

Sursa: Emerging Trends in Real Estate Europe

 „Investitorii imobiliari vor avea parte de un exerciţiu de echilibristică delicat în 2015. Piaţa europeană este inundată de capital provenind din întreaga lume. La prima vedere, este o problemă pe care ai vrea să o ai, dar ne aşteptăm ca preţurile să crească datorită deficitului de active. Şi, în ciuda unui climat nesigur în Europa, investitorii vor trebui să privească dincolo de pieţele majore către oraşe secundare şi active pe care nu le-ar fi luat în considerare înainte. Acest lucru reprezintă atât o oportunitate, cât şi o provocare”, a precizat Simon Hardwick, partener în cadrul PwC Legal, responsabil de sectorul imobiliar şi unul dintre autorii raportului.

Francesca PostolacheȘi dacă în Berlin rezidențialul va fi, în acest an, la mare căutare printre investitorii de portofoliu, nu același lucru se poate spune despre orașele din România. „Şi în România s-a putut observa în 2014 o creştere a apetitului investitorilor pentru sectorul imobiliar, pe parcursul anului înregistrându-se o serie de tranzacţii cu proprietăţi – atât pe segmentul de birouri, cât şi pe cel comercial. Ne aşteptăm să asistăm şi în 2015 la o serie de investiţii semnificative în acest sector, dar şi la o reluare mai susţinută a construcţiilor noi, îndeosebi în oraşe mai dinamice economic precum Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca”, a declarat Francesca Postolache, Partener, Servicii de Audit, Liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar, PwC România (foto stânga).

Despre Urban Land Institute

 Urban Land Institute (www.uli.org) este o organizaţie globală non-profit axată pe zona educaţională şi de cercetare şi susţinută de membrii acesteia. Misiunea Urban Land Institute este de a furniza leadership în folosirea responsabilă a terenului şi în crearea şi susţinerea unor comunităţi prospere în întreaga lume. Fondat în 1936, Institutul are aproape 33.000 de membri reprezentând toate domeniile sectorului imobiliar.

Despre PwC

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Reţeaua  de firme este prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 195.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.  Descoperiţi mai multe informaţii vizitând site-ul www.pwc.ro.