Rezidențialul nu este ”core business” pentru Immofinanz

Fondul de investiții austriac a lansat un nou concept office în România și alte șase țări europene și mizează pe clădiri de birouri și de retail.

rsz_myhive_s-parkAnul trecut pe vremea asta, Immofinanz anunța finalizarea vânzarii portofoliului său de proiecte logistice către Blackstone. Trei dintre proprietăți sunt localizate în România, astfel că momentul A marcat  și intrarea pe piața autohotnă a fondului de investiții Blackstone, listat la Bursa din New York. Vânzarea finalizată la începutul lunii februarie 2016 a presups un aflux net de numerar (după rambursarea creditelor) de aproximativ 305 milioane de euro„Prin această vânzare, finalizăm reorientarea Immofinanz, pentru a ne concentra exclusiv pe active din sectoarele comerciale de retail și birouri. Fondurile generate din această tranzacție vor consolida bilanțul contabil și vor fi investite în extinderea portofoliului nostru de birouri de înaltă calitate din Germania, până în 2018″, explica, anul trecut, Oliver Schumy, CEO al Immofinanz.

Anul acesta, pe 26 ianuarie, reprezentanții Immofinanz au precizat, într-o conferință de presă prilejuită de lansarea conceptului office myhive în România, că ”am vândut logistica, vrem să vindem și rezidențialul”. În România, Immofinanz își desfășoară activitatea de business în domeniul rezidențial prin compania Adama, pe care o deține în totalitate.

Importanța scăzută a rezidențialului în strategia de business a Immofinaz reiese de altfel și din structura activelor imobiliare deținute de fond: 49,2% spații office, 45,8% spații de retail și 4,9% – altele. România este cea de-a treia piață ca importanță pentru austrieci (16,3% din portofoliu) , după Rusia (20,5%) țara de proveniență (19,9%), dar înaintea Poloniei (11,6%), Ungariei (8,9%), Germaniei (8,8%), Cehiei (7,5%) și Slovaciei (4,2%).

Această importanță reiese și din numărul clădirilor de birouri în care va fi implementat conceptul myhive. Astfel, clădirea Iride 20 din Iride Business Park și complexul S-Park au devenit deja myhive Iride 20 și myhive S-Park, în urma unui proces de transformare prin care zonele comune ale proprietăților oferă o gamă extinsă de servicii și o infrastructură îmbunătățită ce încurajează socializarea.Conceptul myhive va fi, de asemenea, implementat la Metroffice, Victoria Park și clădirea Iride 19.

„Suntem încântați să avem cinci clădiri de birouri din portofoliul nostru local desemnate pentru implementarea brandului myhive. Astfel, România numără, alături de Polonia, cel mai mare număr de locații myhive în această primă etapă. Acest nou concept IMMOFINANZ se concentrează în totalitate pe nevoile și așteptările chiriașilor și angajaților lor. Este, așadar, important ca viitoarele clădiri myhive să dispună de o amplasare bună, infrastructură eficientă și un grad ridicat de flexibilitate”, spune Sorin Vișoianu, Country Manager Operations România la IMMOFINANZ.