Rezidențialul prin prisma clădirilor office

Nordul Capitalei cunoaște în prezent o dezvoltare a segmentului rezidențial, în strânsă legătură cu ascensiunea segmentului office. Se va repeta această evoluție și în alte zone?

http://www.imobiliare.ro/Analiza evoluției imobiliare a nordului Capitalei, prima zonă din București care și-a revenit după criză din punct de vedere al edificării clădirilor de birouri moderne, arată că, după birouri, au urmat dezvoltările de clădiri rezidențiale. Motivul este simplu: în nord lucrează oameni cu putere relativ crescută de cumpărare, angajați ai multinaționalelor care desfășoară activități în clădirile de birouri și care nu mai vor să piardă ore întregi în traficul bucureștean. Se va repeta acest model și în cazul altor hub-uri office din București? Rămâne de văzut, dar până atunci nu strică să aruncăm o privire asupra polilor de clădiri de birouri care sunt în prezent în plină ascensiune, iar nivelul chiriilor din aceste zone reprezintă un indicator important. .

În 2017, pe piața birourilor din București, apariția unor proiecte noi cu finisaje și dotări premium, dar și cu o poziționare excelentă, lângă Guvern, precum The Landmark și Aviatorilor 8 au ridicat din nou media chiriilor pentru zona centru-nord, care se distanțează astfel ca nivel de zona centru-vest și  cea ultracentrală.

„Este un moment oportun pentru extindere sau închirierea unor noi spații de birouri, fiind în lucru în diverse stadii de execuție cu termen de livrare în următorii doi ani, spații  care totalizează peste 500.000 de metri pătrați. În zona centru-vest, unde, într-un timp foarte scurt, a crescut cel mai mult numărul proiectelor premium de birouri și unde estimăm că se vor livra peste 250.000 mp, până în 2020, chiriile actuale sunt cuprinse între 12,5-14,5 euro/mp, pentru birouri de clasă A, la valori ce se află la nivelul din 2013-2014.  Atenție însă, pentru companiile care doresc poziții bune și clădiri de calitate deja existente, în care să se mute mâine soluțiile sunt din ce în ce mai puține și chiriile mai mari, cele mai multe livrări fiind așteptate cel mai devreme la mijlocul anului 2018”, afirmă Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting /CORFAC International.

Ofertele din zona centru-nord se diversifică mai mult în această perioadă, conturându-se mai multe subzone diferite ca nivel al chiriilor.

Vârful tarifelor, de peste 18 euro/mp se înregistrează pentru proiectele noi, livrate de curand sau încă în construcție in Piața Victoriei, în așa numitul CBD. Urmează apoi pe locul doi subzona Barbu Văcărescu- Floreasca, lângă centrul comercial Promenada și pe locul trei subzona Casa Presei Libere, între acestea existând diferențe si de 2-3 euro/mp.

Cele mai ieftine birouri din București se găsesc în cartierele din Sud și în zona Pipera-Tunari, mai îndepărtate de metrou, acolo unde se pot închiria spații în clădiri de birouri de la 8-9 euro/mp și vile de la 7,5 euro/mp.