Rezidențialul stimulează jucătorii din piața construcțiilor

Symmetrica și Hornbach sunt doi dintre jucătorii importanți de pe piața materialelor de construcții care mizează pe construcția și amenajarea locuințelor.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-builder-construction-worker-hammer-house-illustration-arms-crossed-background-set-inside-triangle-done-retro-image30952538Reprezentanții Symmetrica, unul dintre cei mai importanți producătpri de pavele și borduri vibropresate, spun că, în condițiile în care comenzile din sectorul public au scăzut, vizează, pentru următorii 3 ani, o creștere a prezenţei în rețelele de magazine de tip Do-it-Yourself.
„În acest moment, aproximativ o zecime din clienții noștri provin din magazine de tip DIY, acestea fiind locaţiile în care găsesc o gamă mai largă de produse pentru amenajarea curţii şi a casei, din care își pot alege elementele necesare completării unui proiect. Menţionez că, odată cu lansarea gamelor adresate proiectelor rezidențiale, ne așteptăm la o majorare a comenzilor din această zonă de circa 3% anual, pentru următorii 3 ani”, a declarat Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica.

Comparativ cu 2014, când vânzările companiei în reţelele DIY reprezentau cca. 7% din total, în acest an vor ajunge la 10%. Conform afirmațiilor lui Sebastian Bobu, spre deosebire de showroom-urile producătorilor, magazinele DIY sunt mult mai atractive pentru clienți, atât datorită proximității, cât și a serviciilor oferite de către acestea. Astfel, chiar dacă, din considerente logistice, portofoliul de pavele este mai limitat într-un magazin de bricolaj, clientul are posibilitatea de a achiziționa pe loc cantități mici, beneficiind, în același timp, și de transport și descărcare.

În ceea ce privește preferințele clienților magazinelor de bricolaj, Symmetrica remarcă faptul că modelele de pavaj clasic, atât din punct de vedere coloristic, cât și al formei, sunt în continuare pe placul românilor, în timp ce produsele de design generează, momentan, 10 procente din vânzări.
Referitor la business-ul Symmetrica, compania menține estimările și țintește o creștere a cifrei de afaceri anuale cu circa 5%, până la peste 77 de milioane de lei (peste 17,3 milioane de euro).

Interesul jucătorilor din domeniul materialelor de construcții pentru segmentul rezidențial reiese și din strategia Hornbach, care a inaugurat recent, în urma unei investiții de 12 milioane de euro, un magazin la Sibiu.

Magazinul din Sibiu are o suprafaţă totală de 12.000 de metri pătraţi, fiind amplasat pe un teren de circa 33.200 de metri pătrați şi împărţit în trei zone distincte. Astfel, pe o suprafaţă de 7.600 de metri pătrați este situată zona de materiale de construcţii şi amenajări, în timp ce pe o suprafaţă de 2.700 de metri pătrați se regăseşte o zonă dedicată produselor de grădină şi ZOO.

Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că vârful în privința construcției de clădiri rezidențiale a fost atins în luna mai 2014, în timp ce anul acesta evoluția a fost una mai degrabă temperată.