Rezultate sondaj CPI : Credeți în ”casele deschise” ?

Majoritatea respondenților la sondajul nostru nu consideră oportună organizarea de vizionări colective de tip ”case deschise ”.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-house-image17988947În urma articolului de săptămâna trecută despre oportunitatea organizării de vizionări colective, de tip ”open house”, am primit 24 de răspunsuri la întrebările pe care vi le-am adresat. Înainte de toate, vă mulțumim pentru că v-ați făcut timp să ne răspundeți.

Nouă dintre agenții imobiliari care au răspuns la chestionar spun că au organizat vizionări de tip ”open house”, în timp ce restul nu au organizat. ”Avantajele sunt multe, de la captarea unor potențiale lead-uri de cumpărători, la organizarea eficientă a timpului (pot veni mai multe familii în timpul alocat) până la obținerea unei vânzări. Ultima mea vânzare a fost obținută în urma unui eveniment open house”, spune Adrian-Edward Patsomitis de la Acropola Real Estate Brokerage din Constanța, precizând totodată că organizează mai multe astfel de vizionări în fiecare lună.

Florin Poștoacă, reprezentant Nordis, spune că organizează astfel de vizionări odată la două-trei luni. ”Avantajul este de a avea o mai bună rată de promovare a proprietății, dar se poate aplica doar pentru proprietățile aflate în exclusivitate ”, explică Florin Poștoacă.

Sergiu Filipov trece, la capitolul avantaje, faptul că beneficiezi de mai multe vizionări într-o perioadă scurtă de timp, dar spune că ”lumea nu crede în astfel de prezentări, inviți 70-80 de potențiali clienți ca să fii sigur că vin măcar trei sau patru”. De aceea, Sergiu Filipov organizează astfel de vizionări doar odată la câțiva ani.

Mult mai des, odată la două-trei luni, organizează ”case deschise” Georgian Marcu, broker/owner Green Angels. ”Printre avantaje se numără faptul că se creează ideea de concurență și că se face economie de timp. Dezavantajele sunt că nu poți să explici fiecăruia în parte, dacă există obiecții sau nelămuriri foarte concrete”, spune brokerul imobiliar.

Ileana Preda, Top Agent ®, spune că expunerea în piață, consolidarea brandului personal și generarea de lead-uri noi se numără printre avantaje, în timp ce dezavantajele derivă din popularitatea scăzută a conceptului și din faptul că este necesar să faci investiții de promovare a evenimentului.

Marius Stătescu, REALPRO Râmnicu Vâlcea, crede că ”avantajul este direct, prin faptul că îți vin oameni interesați de proprietate sau în general cumpărători, dar și indirect prin aceea că îți întărești imaginea în piață prin organizarea unui astfel de eveniment, promovat pe diverse canale ”

O abordare interesantă are Ștefan Panga, care spune că prin vizionările de tip ”open house” poate promova colaborarea dintre brokeri, are ocazia să socializeze și să obțină informații. La capitolul dezavantaje, Ștefan Panga menționează timpul alocat.

Când vine vorba despre proprietatea potrivită pentru astfel de vizionări, răspunsurile acoperă cam toate tipurile: apartamente cu una sau mai multe camere, case și vile. Condiția identificată de mai mulți agenți este ca propietatea să fie în reprezentare exclusivă.

Ce spun însă cei care nu organizează astfel de evenimente ? Alexandru Pricop, Coldwell Banker, consideră că ”acest tip de promovare este eficient în cazul reprezentării, în România tranzacționarea este de tip intermediere”.

Mirabella Barna spune că nu crede că ar funcționa, din cauză că ”românii sunt prea suspicioși”, Mihaela Teodeorescu (L&M Universal) spune că proprietarii nu au fost de acord, în timp ce Liliana Buta consideră că piața nu este pregătită pentru astfel de vizionări.

În concluzie, sunt sau nu utile astfel de vizionări? Unii dintre brokerii care au răspuns chestionarului spun că da. ”Publicul țintă este reprezentat de agenții imobiliari, în prima fază. În special la proprietățile deosebite, unde trebuie să justifici prețul prin niște avantaje foarte concrete pe care le are proprietatea, este important ca agenții să vadă și să înțeleagă astfel încât să poată transmite mai departe clienților finali”, spune Georgian Marcu.

” Da, un open house îți poate aduce pe lângă lead-urile de cumpărători (care aparent sunt scopul organizării) și lead-uri de vânzători din aceeași zonă, plus colaborări ”, explică Ileana Preda.

Adrian-Edward Patsomitis consideră că ”lead-urile pot fi oarecum calificate, în funcție de sursa lor. O calificare bună a potențialului cumpărător o poți face doar cu un chestionar dezvoltat de companie, cu multe întrebări de calificare”.