River Development a vândut clădirea The Light One din București către Uniqa Group. Marii investitori sunt în continuare interesați de active premium

Cushman & Wakefield Echinox a asistat dezvoltatorul imobiliar River Development în procesul de vânzare a clădirii de birouri The Light One, din București, către grupul austriac Uniqa, cu activitate în domeniul asigurărilor. Potrivit companiei de consultanță, aceasta este cea mai mare tranzacție imobiliară a începutului de an.

„Această tranzacție reflectă cererea continuă pe care o observăm din partea unor investitori reputaţi pentru a achiziționa active premium în București, în pofida provocărilor generate de pandemie. Procesul de extindere a portofoliului investițional de la nivelul Europei Centrale și de Est înspre România nu a fost niciodată mai evident și mai atractiv.”

Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox

 

Finalizată în 2019 și certificată BREEAM Excellent, The Light One este unul dintre cele mai importante imobile de birouri din zona Centru-Vest a Capitalei, având o suprafață închiriabilă de 21.653 de metri pătrați. Dispunând de un mix variat de chiriași locali și internaționali, clădirea face parte dintr-un amplu proiect mixt de regenerare urbană, numit The Light – care va mai include alte două clădiri de birouri, alături de un ansamblu rezidențial de calitate ridicată.

„Vânzarea clădirii The Light One, într-o perioadă care încă este marcată de incertitudini, reprezintă o reconfirmare a faptului că cele mai bune active, închiriate corect către companii puternice, atrag interes din partea investitorilor de calibru, așa cum este și Uniqa REM. Ne onorează încrederea cu care am fost mandatați de către River Development pentru vânzarea clădirii și ne bucurăm că am putut depăşi provocările anului 2020 ducând această tranzacţie pe făgaşul câştigător.”

Bogdan Gubandru, Director Investment Agency, Cushman & Wakefield Echinox

 

The Light One este al doilea proiect de birouri vândut de River Development în București, după vânzarea complexului Riverplace, din cadrul proiectului Sema Parc, către un alt grup austriac, anume Europolis (în prezent CA Immo). Această tranzacție a avut loc în urmă cu peste un deceniu, fiind intermediată la momentul respectiv de Tim Wilkinson și echipa de capital markets a DTZ Echinox (actualmente Cushman & Wakefield Echinox).

Perspective pozitive pentru piața investițiilor

Potrivit reprezentanților Cushman & Wakefield Echinox, piața autohtonă a investițiilor în active imobiliare a dovedit anul trecut că poate fi privită ca o alternativă stabilă și atractivă la piețele principale din Europa Centrală și de Est. Astfel, pe măsură ce incertitudinea a cuprins sectorul imobiliar, pe fondul pandemiei, România a oferit oportunități de investiții cu un raport bun între nivelul riscului și cel al randamentelor, grație numărul ridicat de chiriași cu prezență internațională care au încredere în continuare în piața locală. Randamentele pieței de birouri au rămas destul de stabile, iar sectorul industrial a devenit cea mai căutată clasă de active. Sectoarele de retail alimentar și de bricolaj s-au dovedit puternice în fața pandemiei, iar retailul de modă este previzionat să revină puternic în 2021. „Deși rămânem încrezători că piața se poate dezvolta în acest context favorabil, este important ca România să rămână competitivă în Europa Centrală și de Est ca o piață care oferă randamente mai ridicate pentru un nivel adecvat de risc. Prin urmare, ne așteptăm ca lichiditatea și creșterea să fie constante, ceea ce va fi sănătos pentru perspectivele pe termen lung”, subliniază reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox.