România a înregistrat cea mai mare scădere a volumului lucrărilor în construcții din Uniunea Europeană

România a înregistrat în octombrie 2017, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare scădere din Uniunea Europeană la nivelul volumului lucrărilor de construcții, respectiv de 14,3%.

Lucrări de construcție

A doua cea mai mare scădere s-a observat în Spania, de 1,2%. Scăderi mai puțin semnificative au apărut și în Franța, Suedia și Marea Britanie.

La polul opus, state care au înregistrat un avans puternic în luna octombrie 2017 față de situația întâlnită în octombrie 2016 sunt Ungaria (38,1%), Slovenia (29,5%) și Polonia (18%).

La nivelul zonei euro s-a înregistrat un avans de 2% în aceeași perioadă.

În cazul României, datele utilizate în statistica Eurostat sunt provizorii. Săptămâna trecută, Institutul Național de Statistică (INS) a făcut publice datele aferente volumului lucrărilor de construcții din România în luna octombrie, comparativ cu octombrie 2016.

Potrivit datelor INS, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 13,4%, după ce s-au înregistrat scăderi de peste 31% la nivelul reparațiilor capitale – executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală – și la nivelul lucrărilor de întreținere – de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor.

În funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, acestea au scăzut cu 10,3% în octombrie 2017 față de octombrie 2016.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])