România s-a poziționat în primul trimestru din 2019 pe locul 19 în topul global al creșterilor de prețuri la locuințe, potrivit Global House Price Index, întocmit de către reprezentanții firmei de consultanță Knight Frank.
În țara noastră, s-a putut observa o creștere de 5,3% a prețurilor locuințelor în trimestrul I al anului comparativ cu perioada similară a lui 2018. Un avans de 0,1% a putut fi observat pe o perioadă de șase luni (Q3 2018-Q1 2019), respectiv cu 0,8% în trimestrul I raportat la ultimele trei luni din 2018, arată datele cuprinse în indexul ce monitorizează situația din 56 de state din lume.
România a fost depășită astfel în clasament de numeroase țări din regiune, șase state europene ocupând chiar unele dintre primele zece poziții ale clasamentului.
În fruntea acestora s-a aflat Slovenia, cu cel mai puternic avans, prețurile accelerând cu 18,2% în ritm anual. Principalii factori care au stat la baza acestei evoluții pe plan local au fost, potrivit analiștilor Knight Frank, nivelul scăzut al șomajului, reducerea dobânzilor și stocul disponibil limitat.
- Slovenia 18,2%
- Letonia 11,9%
- China 11,6%
- Malta 10,8%
- Cehia 9,9%
- Luxemburg 9,3%
- Ungaria 9,2%
- Mexic 9%
- Taiwan 8,4%
- Columbia 8,3%
De menționat este, totodată, faptul că Slovenia se află în vârful clasamentului pentru al doilea trimestru consecutiv, dar și că Ungaria apare pentru a patra oară la rând în top 10.
România este depășită la creșterea prețurilor locuințelor și de alte țări de pe continentul european, în afară de cele șase de pe primele zece poziții. Este vorba despre Olanda, Slovacia, Lituania, Portugalia, Estonia și Bulgaria. În cazul vecinilor bulgari, avansul în ritm anual a fost de 5,5%.
Media de creștere anuală înregistrată în trimestrul I la nivelul tuturor celor 56 de țări analizate de Global House Price Index a fost de 3,9%.
Tot din ediția aferentă primului trimestru a indexului, putem observa și că state precum Islanda, Turcia și Noua Zeelandă, care se aflau în trecut pe pozițiile superioare ale clasamentului se situează acum la mijlocul acestuia, dar și piețe cu evoluții slabe, precum cele din Ucraina, Grecia și Peru, au urcat în top.
Piața din Grecia, spre exemplu, a început să câștige teren în 2018, dar mai are mult de recuperat, având în vedere faptul că prețurile sunt în continuare cu 40,8% mai reduse față de maximul înregistrat aici în trimestrul al treilea al anului 2008.
Creșterea la nivelul Statelor Unite a încetinit, la fel și cea de pe pieța britanică. În cazul acesteia din urmă, evoluția a fost influențată, printre altele, de incertitudinile politice, inclusiv de negocierile prelungite pe tema Brexit-ului. Prețurile au avut o evoluție pozitivă cu 1,4% în 12 luni în Marea Britanie.
Conform estimărilor firmei de consultanță, la nivelul Chinei, care ocupă locul al treilea în topul global, prețurile de pe una dintre cele mai scumpe piețe din lume – Hong Kong – vor rămâne în mare parte stabile pe parcursul lui 2019, în timp ce zona metropolitană Greater Bay Area, excluzând Hong Kong și Macau, va vedea în continuare unele creșteri, cu toate că acestea vor fi de o cifră. În restul Chinei, se preconizează că evoluția prețurilor va fi ținută în frâu printr-o serie de măsuri legislative riguroase.
Cea mai mică creștere a putut fi observată la nivelul pieței din Brazilia, unde prețurile locuințelor au înregistrat un avans de doar 0,1% în 12 luni.
Ultimele locuri în clasament sunt ocupate de Australia, Finlanda și Maroc, unde prețurile au scăzut cu 5,1%, respectiv cu 1,6% și cu 0,8%, în Q1 comparativ cu perioada similară a lui 2018. Scăderi s-au mai înregistrat și în Israel, Italia, Suedia și Elveția.
Citește și: Guvernul italian stimulează piața rezidențială de lux oferind facilități fiscale bogaților străini
Citește și: România, pe locul al doilea în UE. Avans de peste 30% al lucrărilor de construcții în ritm anual